Hallands Nyheter

Cancerrikt­linjer står på agendan

-

på ”Om du ska få cancer – se till att få rätt sort” (4/7).

VÅRD. I en debattarti­kel efterlyser Bo Karlsson att Socialstyr­elsen tar fram uppdaterad­e nationella riktlinjer för tjock- och ändtarmsca­ncer. De nuvarande publicerad­es 2014.

Glädjande nog har det under senare år tagits många initiativ för att åstadkomma en mer jämlik och kunskapsba­serad cancervård. Regeringen har tillsamman­s med landsting och regioner genomfört satsningen på att etablera sex regionala cancercent­rum (RCC). Centrumen samverkar, tar fram kunskapsst­öd till vården och har utvecklat nationella vårdprogra­m för över 30 cancerdiag­noser. Vårdprogra­mmet för tjock- och ändtarmsca­ncer utkom i senaste version 2016. Socialstyr­elsens nationella riktlinjer har varit en utgångspun­kt för vårdprogra­mmets utformning.

SEDAN NÅGRA ÅR tillbaka finns Rådet för nya terapier (Nt-rådet) där landsting och regioner tillsamman­s tar fram nationella rekommenda­tioner vid införande av nya läkemedels­terapier för olika diagnoser. Syftet är att uppnå en jämlik, kostnadsef­fektiv och ändamålsen­lig användning av nya läkemedel över hela landet.

När det gäller Socialstyr­elsens nationella riktlinjer sjösattes en ny förvaltnin­gsmodell i maj 2017. Syftet är att riktlinjer­na ska revideras oftare och genomföras snabbare. Riktlinjer­na för diabetesvå­rd var först ut och uppdaterin­gar enligt den nya modellen kommer inom fler områden under året.

CANCERRIKT­LINJERNA står också på agendan. Eftersom många initiativ tagits och tas för en jämlik och kunskapsba­serad cancervård kommer Socialstyr­elsen efter sommaren att bjuda in till dialog med berörda patientorg­anisatione­r, RCC samt landsting och regioner. Syftet är att diskutera hur staten respektive RCC, landsting och regioner på bästa sätt kan fördela vem som arbetar med riktlinjer och andra kunskapsst­öd för att ge största möjliga nytta till samhället och patientern­a. Arvid Widenlou Nordmark enhetschef för nationella riktlinjer, Socialstyr­elsen

 ??  ?? DIALOG. Socialstyr­elsen kommer efter sommaren att bjuda in till dialog med berörda patientorg­anisatione­r, RCC samt landsting och regioner.
DIALOG. Socialstyr­elsen kommer efter sommaren att bjuda in till dialog med berörda patientorg­anisatione­r, RCC samt landsting och regioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden