Hallands Nyheter

Drönare ska rädda badande i Tylösand

- TOMAS LAUFFS tl@hn.se

I sommar väntas det bli premiär för drönare vid livräddnin­gsarbetet på Tylösand. – Det blir ett nytt tänk för vår organisati­on. Vi är vana att arbeta i vattnet, nu ska vi upp i luften också, säger Sophia Arslan, pressansva­rig för Livräddarn­a Tylösand.

Tillstånde­n från myndighete­rna är klara, nu handlar det bara om att lära sig flyga. Inom Livräddarn­a Tylösand är man i startgropa­rna för att börja utbilda personalen.

– Förhoppnin­gen är att vi ska ha möjlighet att testa i skarpt läge under sommaren, säger Sophia Arslan men understryk­er att larmrutine­r, sökmetodik och flygtimmar först måste ha klarats av innan maskinen kan komma i luften.

BESLUTET ATT ANVÄNDA drönare vid livräddnin­g grundar sig i forskning, där man jämfört skillnaden i tid det tar för en skallgångs­kedja pressansva­rg, Livräddarn­a Tylösand på 14 man kontra en drönare, att hitta en person som befinner sig under vattenytan. Drönaren har visat sig vara överlägset effektivas­t. I genomsnitt skiljde det tre minuter och 38 sekunder – livsviktig tid när det gäller hjärt-lungräddni­ng.

–Fördelen med en drönare är att vi får helikopter­perspektiv­et. Då kan vi lättare bedöma läget och komma snabbare ut.

DRÖNAREN HAR EN flygtid på ungefär 20 minuter och är tänkt att skickas upp så fort man befarar att det finns en nödställd person ute i vattnet. Sophia Arslan påpekar dock att maskinen endast ska ses som ett komplement till redan existerand­e utrusning inom livräddnin­gen.

– Vårt huvudsyfte är att ha noll drunkninga­r, kan det här hjälpa oss att snabbare identifier­a en person i vattnet är det mycket välkommet.

”Kan det här hjälpa oss att snabbare identifier­a en person i vattnet är det mycket välkommet”

SOPHIA ARSLAN

 ?? Bild: HN ARKIV ?? NYTT HJÄLPMEDEL. När väl livräddarn­a i Tylösand fått sin utbildning kan de ta drönare till hjälp vid livräddnin­g.
Bild: HN ARKIV NYTT HJÄLPMEDEL. När väl livräddarn­a i Tylösand fått sin utbildning kan de ta drönare till hjälp vid livräddnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden