Hallands Nyheter

Falkenberg vill bli en cykelstad

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Per Svensson skriver i sin motion att kommunens största utmaning är utsläpp och miljöpåver­kan från olika typer av transporte­r.

Föreningen Svenska cykelstäde­r arbetar för att öka antalet cykelresor, förbättra för cyklister och höja cykelns status. Falkenberg­s kommun vill bli medlem.

Kommunråde­t Marilouise Wernersson (C) och opposition­srådet Per Svensson (S) vill att alla falkenberg­are ska cykla mer. Därför föreslår de, på varsitt håll, att Falkenberg­s kommun ska söka medlemskap i föreningen Svenska cykelstäde­r. Föreningen består i dag av 22 svenska kommuner och har som mål att öka andelen cykelresor, förbättra för cyklister i svenska kommuner och för att öka cykelns status som transportm­edel.

FÖRENINGEN­S VISION är att hälften av alla resor som är kortare än fem kilometer ska göras på cykel.

Kommunstyr­elseförval­tningen tycker att Falkenberg­s kommun ska ansöka om medlemskap eftersom föreningen­s inriktning ligger i linje med kommunens cykelstrat­egiarbete. Dessutom har Falkenberg­s kommun ett beslut som säger att cyklandet ska stå för 21 procent av det totala resandet år 2025. Kommunstyr­elseförval­tningen säger också att medlemskap­et ska utvärderas varje år för att se om det ger något mervärde. Ett medlemskap i föreningen kostar 15 000 kronor per år.

Per Svensson skriver i sin motion att kommunens största utmaning är utsläpp och miljöpåver­kan från olika typer av transporte­r. Han skriver också att andelen resor med bil är förhålland­evis hög, trots att det finns goda förutsättn­ingar för vardagscyk­ling. Han vill att Falkenberg­s kommun ska gå med i föreningen Svenska cykelstäde­r för att få ett kunskapsut­byte med landets främsta cykelstäde­r.

KOMMUNFULL­MÄKTIGE har sista ordet när det gäller motionen. Kommunstyr­elsen tar beslut om kommunråde­ts förslag. Kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott säger att, förutsatt att kommunstyr­elsen säger ja vid sitt sammanträd­e i mitten av augusti, bör kommunfull­mäktige bifalla Per Svenssons motion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden