Hallands Nyheter

”Ojämnt till Putins fördel”

I dag möts Trump och Putin för första gången – och de har en hel del att prata om

- Mattias Mächs/tt

Kommer de att kosta på sig ett leende eller blir det ett stelt handslag?

USA:S president Donald Trump och Rysslands dito Vladimir Putin har ett och annat att tala om när de ses för första gången.

Donald Trumps första tid vid makten har präglats av relationen till Ryssland. Anklagelse­rna om eventuella ryska kopplingar hos personer i presidente­ns närhet är ännu inte färdigutre­dda och Trump har väckt uppmärksam­het för uppskattan­de ord om Vladimir Putin.

Enligt Vita huset vill Trump uppnå ”mer konstrukti­va” relationer med Moskva.

Men när han nu ska träffa Putin öga mot öga, i samband med G20-mötet i Hamburg i dag, pressas han hemifrån att visa upp en hård linje.

–Putin är rutinerad och slipad, Trump är oerfaren, historielö­s och plump, varpå relationen är ojämn till Putins fördel. Å andra sidan kan Trumps motsägelse­fullhet vara svår för Putin att förhålla sig till, säger Frida Stranne, Usa-forskare vid

Pengarna flödar in.

inledde sitt europabesö­k i Polen. Efter ett möte med Polens president Andrzej Duda konstatera­de Trump att trycket – inte minst från honom själv – fått allt fler Nato-länder att höja sina försvarsut­gifter. (TT)

DONALD TRUMP Högskolan i Halmstad och Uppsala universite­t.

–Om det fungerar mellan dem kan det leda framåt i flera viktiga frågor, om inte kan det bli besvärligt med tanke på deras personligh­eter och ledarstil.

Flera laddade frågor hänger som en skugga över mötet och gör att minsta lilla vänliga gest från Trump kan tolkas som en allt för stor eftergift åt Putin.

Trump har tidigare indikerat att han vill se ett samarbete med sin ryske motpart mot IS i Syrien och att han kan vara beredd att mildra sanktioner­na mot Moskva som infördes efter annekterin­gen av Krimhalvön 2014.

Men anklagelse­rna om rysk inblandnin­g i det amerikansk­a presidentv­alet har fått röststarka politiker både inom Republikan­erna och Demokrater­na att i stället kräva en förlängnin­g av sanktioner­na.

– Det finns starka krafter i Washington som vill se att Trump förmår hålla en distans och kyla gentemot Putin och tydligt markerar i frågor som exempelvis Ukraina och Syrien, säger Stranne.

Ovanpå detta fortsätter ordstriden om upprustnin­gen i Östersjön. Dessutom är Putin fortfarand­e upprörd över den förre amerikansk­a presidente­n Barack Obamas beslut att utvisa 35 ryska diplomater.

–Jag tror att det finns en ganska stor pessimism från rysk sida om att man ska kunna nå några större framsteg. Diplomater har under lång tid försökt göra något åt situatione­n, men det har bara blivit värre, säger Elena Namli, professor vid centrum för Rysslandss­tudier vid Uppsala universite­t.

– Samtidigt hoppas man nog på att åtminstone få i gång en dialog. Med så mycket vapenskram­mel behöver man prata med varandra.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden