Hallands Nyheter

”Tycker det är en skandal”

Felade SJ? Det tycker Christian Svarfvar som inte fick ta med sin violin på bussen

-

En Stradivari­usviolin från 1709, värd 35 miljoner, är något man bör hantera varsamt. Men det tyckte inte personalen på SJ:S ersättning­sbuss som vägrade låta konsertvio­linisten Christian Svarfvar ta med den ombord.

– Inga undantag kan göras, säger SJ:S presschef.

Christian Svarfvar var på väg till en konsert vid en festival i Helsingbor­g när ersättning­sbuss sattes in i stället för tåget. I dörren tog det tvärstopp.

– Jag fick inte ta med mig fiollådan in i bussen. ”Det finns inte en chans”, sade chauffören.

Personalen tyckte att Svarfvar skulle lägga fiollådan i lastutrymm­et, obevakad och bland väskor som kunde falla på den. Han försökte förklara hur gammal och ömtålig violinen är, men fick till svar att det skulle han ha tänkt på tidigare. Han ville inte säga hur mycket den är värd, men gjorde det ändå till slut.

–Chauffören sade ”Det, eller ett människoli­v, vad värderar du högst?”

Christian Svarfvar försökte prata med andra i personalen, men fick samma svar av dem. Violinen skulle in i lastutrymm­et om den skulle med. I valet mellan att ställa in konserten eller lämna ifrån sig violinen valde han till sist lastutrymm­et. Han har kontroller­at den och den osäkra färden verkar ha gått bra, men han är skakad över hur han blivit bemött och bristen på flexibilit­et.

– Det fanns flera lediga stolar, och jag hade kunnat ha den i knäet eller mellan benen. Jag har flugit med den hur många gånger som helst och det har aldrig varit några problem med att ha med den ombord. Jag tycker att det är skandal, säger Christian Svarfvar.

SJ:S presschef Niclas Härenstam beklagar att Christian Svarfvar blev tvungen att förvara violinen i lastutrymm­et. Han understryk­er att det i fall som dessa är bussregler­na som gäller – även om bussen ersätter ett tåg, där reglerna för instrument är generösare.

– Busschauff­örens bedömning gäller här. Om det inte är säkert att ha föremålet vid en olycka är alternativ­et att man lägger det i bagageutry­mmet. Det är en lag som är på det viset. Inga undantag kan göras då, säger han.

Niclas Härenstam säger att SJ måste ge tydligare informatio­n om att andra bagageregl­er gäller för ersättning­sbussar.

– Vi tycker att det är tråkigt att han har haft en dålig upplevelse. Boel Holm/tt Anna Lindberg/tt

 ?? FOTO: PÄR OLOFSSON/PRESSBILD/TT ?? Dyrgrip. Christian Svarfvar, här med violinen.
FOTO: PÄR OLOFSSON/PRESSBILD/TT Dyrgrip. Christian Svarfvar, här med violinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden