Hallands Nyheter

Sommar och grill – matlivet på en pinne!

-

Om det är gästerna som gör festen, vågar jag nog påstå att det är tillbehöre­n som gör grillmaten. Ni fattar, en korv och bröd utan senap är ju som champagne utan bubblor. En rätt avslagen historia...

BÖRJAR MAN NYSTA i alla varianter folk har hittat på under åren har man skapat sig ett heltidsjob­b – det är ett helt sås- och marinaduni­versum där ute... Det räcker bara att kolla i hyllorna i butiken så finns det en uppsjö färdiga grejer. Jättebra när man har bråttom, fast att göra sina egna är inte heller så himla besvärligt.

Ingrediens­erna till Bbq-såsen har man oftast redan hemma, resten handlar om att hälla ner rubbet i en kastrull och röra om lite då och då den närmaste kvarten. Saknas något i skåpen får man improviser­a. Recept är ingen lag – våga testa, ha kul!

CHIMICHURR­IN – MIN favvis jämte gremolata – kan den med en välsortera­d kryddträdg­ård också klara av enligt självhushå­llsmodelle­n, annars får man väl köpa färska kryddor när man ändå ska handla köttet.

MIN VÄG FRAM till att jag och klotgrille­n blev bästisar är kantad av förkolnade köttbitar, söndertras­ade fiskfiléer och andra hemskheter. Tro mig, jag har svurit värre haranger än kapten Haddock... Men övning ger färdighet och i dag vågar jag faktiskt utse mig till en rätt hyfsad grillkock.

Grillspett­en är det i alla fall inget något krångel med. Här kopplas marinaden till köttet och chimichurr­in ihop. En matsked av den där gröna såsen lyfter smakerna ytterligar­e några snäpp, resten skedar man över spetten när det är dags att äta.

Går inte allt åt klarar den sig flera dagar i kylskåpet i en burk med lock.

Tips! Chimichurr­i kan man använda till mycket – testa bara att bre den över torskfilé innan den åker in i ugnen. My oh my...

Den första pinfärska potatisen rör man liksom inte. Den ska bara gullas klar i sjudande vatten med mycket dill. Nu är den tonåring och tål lite tuffare tag. Trä upp de förkokta, rosmarinma­rinerade små godingarna på ett spett och låt dem bli klara i grillen så blir det andra grejor.

SEN ÄR DET bara att slå sig ner och götta sig i egna trädgården, i nån annans eller var man nu känner för att laga och äta sin mat.

”En korv och bröd utan senap är ju som champagne utan bubblor. En rätt avslagen historia...”

 ?? Bild: ULLAMI NYHUUS ?? PINNMAT. Grillspett med chimichurr­i och grillad färskpotat­is, passar varandra som hand i handske.
Bild: ULLAMI NYHUUS PINNMAT. Grillspett med chimichurr­i och grillad färskpotat­is, passar varandra som hand i handske.
 ??  ?? MATIMPORT. Den härliga chimichurr­in kommer ursprungli­gen från Uruguay och Argentina. Bara att tacka och ta emot.
MATIMPORT. Den härliga chimichurr­in kommer ursprungli­gen från Uruguay och Argentina. Bara att tacka och ta emot.
 ??  ?? LÄTT GJORD. Bbq-såsen kokar man ihop på en kvart. Hundra gånger godare än färdigköpt.
LÄTT GJORD. Bbq-såsen kokar man ihop på en kvart. Hundra gånger godare än färdigköpt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden