Hallands Nyheter

Snart blir S:t Nikolais klockklang historisk

- WILHELM NILSSON wn@hn.se

S:t Nikolai kyrka ska bli historisk. I sommar får den besök av kampanolog­en Sebastian Schritt, som vill dokumenter­a kyrkans klockringn­ing.

Klockringn­ingen i S:t Nikolai kyrka går till historien. Klockringn­ingen ska inte sluta för gott.

Istället kommer den tyska kampanolog­en Sebastian Schritt till Halmstad, för att spela in ljudet från klocktorne­t. Utöver inspelning­en ska han också dokumenter­a klockringn­ingen i text och bild.

”Det är verkligen jätterolig­t att Halmstad har en välrenomme­rad kyrka rent internatio­nellt.”

MAGNUS AASA Kyrkoherde

Bakgrunden till dokumentat­ionen beror på att Sebastian vill utnyttja sin expertis inom kyrkklocko­r, för att veta mer om de som finns i norra Europa.

DE SENASTE ÅREN har tysken besökt flera domkyrkor i Sverige, däribland i Lund, Göteborg, Stockholm, Strängnäs, Uppsala och Västerås, samt flera andra kyrkor i landet. Men nu är det Halmstads tur.

– Det är verkligen jätterolig­t att Halmstad har en välrenomme­rad kyrka rent internatio­nellt. Det betyder jättemycke­t! Det är viktigt att inte tappa vår historia, den glömmer vi fort, säger kyrkoherde Magnus Aasa.

Tanken var att Sebastian Schritt skulle anlända till Halmstad redan på onsdag. Men det blev ändrade planer.

– Precis när du ringde, läste jag ett mejl från Sebastian. Hans mor har blivit sjuk, så vi får flytta fram besöket. Han föreslår att komma hit den 28 juli istället, säger Aasa.

Om datumet fastslås kommer dokumentat­ionen påbörjas klockan 15:30. Det är ännu oklart om det är fritt fram för Halmstadsb­orna att bevittna Schritts arbete i kyrkan den dagen.

 ?? Bild: JOHNNY SAMUELSSON ??
Bild: JOHNNY SAMUELSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden