Hallands Nyheter

Han har musiken som sommarjobb

- DANIELLE DELBRO danielle.delbro@hn.se

Mattias Valc håller låda med musik och sång på mötesplats Mölle.

MITT SOMMARJOBB

Förra sommaren jobbade han som vaktmästar­e, i år är det musik som gäller. På Mötesplats Mölle är det 16-årige Mattias Valc som sätter tonen. Varje onsdag showar han för seniorerna som besöker Musikcafée­t och resten av tiden går åt till att öva och prata med de äldre.

– Det är jättekul att ha en möjlighet att få göra något som jag brinner för och samtidigt tjäna lite pengar på det, säger han.

TILL HÖSTEN BÖRJAR han i tvåan på Falkenberg­s gymnasiesk­olas estetiska program. Efter studenten vill Mattias Valc antingen plugga vidare till musiklärar­e, eller försörja sig på att spela musik. Det fyra veckor långa sommarjobb­et ser han som en försmak på drömmen om ett liv som musiker.

– Jag spelar både piano och gitarr, det blir mest klassiska stycken och folkvisor. När vi har musikcafé på onsdagar brukar jag spela efter noter, men när jag övar kan jag improviser­a mer, säger han.

Egentligen var det hans storebror som började spela gitarr, och när Mattias Valc fyllde tio var det hans tur på guran. Pianospela­ndet tog han upp för två och ett halvt år sedan och fler instrument ska det bli. För sommarjobb­slönen planerar han nämligen att köpa en nyckelharp­a.

– Det är ett lite ovanligt instrument som jag tycker verkar häftigt. Vi kan få lektioner i det i skolan om vi vill, säger han.

INNAN DEN FÖRSTA dagen på det nya jobbet var Mattias Valc lite nervös över att behöva showa ensam inför publiken på Musikcafée­t. Men så fort han tog plats på pianopalle­n kände han den avslappnad­e stämningen och andra sommarjobb­are på Mölle erbjöd sig att ackompanje­ra honom i sång om det skulle behövas.

– De äldre brukar komma fram och säga att jag är duktig och att de gillar musiken. Det är jättekul, säger han.

”Det är ett lite ovanligt instrument som jag tycker verkar häftigt”

MATTIAS VALC om nyckelharp­a

 ?? Bild: DANIELLE DELBRO ?? LJUV MUSIK. Mattias Valc framför både folkvisor och klassiska stycken på onsdagarna­s musikcafé.
Bild: DANIELLE DELBRO LJUV MUSIK. Mattias Valc framför både folkvisor och klassiska stycken på onsdagarna­s musikcafé.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden