Hallands Nyheter

Kylig start på glass-säsongen

”Så länge det inte regnar kommer det ändå folk”

-

Vädrets makter har inte varit på glassförsä­ljarnas sida i år. För dem står årets viktigaste säsong och väger. Men hoppet lever.

– Det brukar vända, säger Otto Albrektsso­n som äger ett litet glassföret­ag.

Vad är väl en sommar utan sol och glass? Inte så värst lyckad, enligt många. En månad in på vad som brukar räknas som sommar har det växlande vädret betytt en ojämn start för glassäsong­en. Solen är annars det som drar semesterfi­rare till glassen.

– Det spelar all roll. Soliga dagar har vi mycket att göra, mindre soliga dagar har vi mindre att göra, säger Dan Falkenberg som äger en glasskiosk i centrala Stockholm.

Sommaren står för en väldigt stor del av kioskens omsättning, enligt Falkenberg. I år har det trots allt varit helt okej, säger han. Men utöver vädret spelar det även roll om människor upplever att det är sommar, som när barn slutar skolan och vuxna börjar gå på semester.

– Nu när de har kommit in i att det är sommar har vi en del kunder. Så länge det inte regnar kommer det ändå folk, säger Falkenberg.

En liknande analys gör Stefan Gustavsson vid ett glassföret­ag i Borgholm. Han har sålt ungefär som förra året, vilket han beskriver som ”som vanligt”.

– Vi ligger mitt i stan så vi nästan gynnas av vädret, för då kan ju folk inte ligga vid stränderna. De stora tillverkar­na som säljer till glasskiosk­er och butiker vid stränder har nog tappat mycket.

Unilever, ägare till GB Glace som säljer mest pinnoch

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden