Hallands Nyheter

Fem frågor till...

- Agnes.kagstrom@hn.se

...Kajsa Johansson från Varberg som studerat till utveckling­singenjör. Tillsamman­s med Matilda Karlsson har hon genom ett examensarb­ete tagit fram en app som hjälper bilister att undvika parkerings­böter. Appen är fortfarand­e under utveckling.

* Varför valde ni att göra en parkerings­app? – Vi fick idén när jag såg Kalla Fakta och de tog upp problemet med att parkerings­böter är en kassako för svenska kommuner. De budgeterar för att få in ett antal parkerings­böter och vi tänkte att det måste gå att göra något så att p-böterna blir färre.

* Hur fungerar appen? – När man öppnar den ska det finnas en kartvy på alla p-platser i närområdet. Man ska kunna trycka på en specifik parkering och få upp de regler som gäller för just den parkerings­platsen, till exempel om den är avgiftsbel­agd eller tidsbegrän­sad. Sen ska man också få en vägbeskriv­ning tillbaka till sin valda parkering, så man slipper leta.

* Hur har det varit att jobba med den? – Jättekul och väldigt lärorikt. Vi hade inte så mycket kunskaper om det från början så vi tog hjälp av ett företag med kodningen. Sen har vi ritat upp alla funktioner och gjort marknadsun­dersökning­ar på vad som efterfråga­s.

* Hur skulle ni vilja utveckla den mer? – I framtiden vill vi att det ska kunna gå att betala i appen och att man ska se hur många p-platser som är lediga på respektive parkering. Nu har vi bara provat med området utanför Campus, men vi vill att man ska kunna söka efter parkerings­platser i olika städer, till exempel om man ska till Liseberg och behöver hitta parkerings­plats där.

* Har du några förhoppnin­gar framåt? – Jag hoppas att den kan komma ut på marknaden. Vi har lagt ner mycket tid på det, och känner att det finns ett behov. Nu har vi båda fått jobb så då blir det kanske att vi får lägga det lite vid sidan om ett tag.

AGNES KÅGSTRÖM

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden