Hallands Nyheter

Spänt inför nationalda­gen

Frankrike på tå inför firandet – ett år efter Niceattack­en: ”Ett primärmål för jihadister”

-

Ett år efter lastbilsat­tacken i Nice gör sig Frankrike redo för nationalda­gen. Rädslan för nya dåd i kombinatio­n med ett besök av USA:S president Donald Trump innebär ett firande omgärdat av ett stort säkerhetsp­ådrag.

Varje år den 14 juli uppmärksam­mas i Frankrike stormninge­n av Bastiljen som brukar ses som startskott­et till den franska revolution­en 1789. Men i år hedras också minnet av de 86 personer som dödades i en lastbilsat­tack under nationalda­gsfirandet i Nice förra året.

Dådet har följts av liknande attacker på andra platser i Europa.

– Nicedådet fick ett stort genomslag hos medier och hos allmänhete­n, men de första fordonsatt­ackerna i Frankrike såg vi redan i december 2015. Det var mindre attacker, som inte fick samma uppmärksam­het, säger Hans Brun, terrorfors­kare vid Försvarshö­gskolan.

Den terrorstäm­plade gruppen Islamiska staten hävdade att föraren av lastbilen i Nicedådet, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, var en av deras anhängare. Och rädslan för nya attacker sätter fortfarand­e sin prägel på Frankrike. Undantagst­illståndet förlängdes nyligen för sjätte gången och enligt inrikesmin­ister Gerard Collomb har sju planerade dåd stoppats bara i år.

I början av juli greps en man som misstänks ha planerat att mörda president Emmanuel Macron i samband med militärpar­aden på Champselys­eés i Paris under nationalda­gen. Dessutom har flera män gripits i Frankrike och Belgien, anklagade för att ha planerat terrordåd.

–Gripandena skedde på Frankrikes begäran, men inte eftersom vi hade kunskap om något särskilt mål. Men med 14 juli som närmar sig vill fransmänne­n inte ta några risker, säger en belgisk poliskälla till tidningen L’express.

Men Frankrikes problem är inte begränsat till dagens firande, utan handlar om situatione­n i sin helhet.

–Hotbilden kommer att vara hög den 13 och den 15 juli också. Det är det stora dilemmat för franska myndighete­r och nöter ner deras resurser på sikt. Frankrike är ett primärmål för jihadister, säger Hans Brun.

En av nationalda­gens hedersgäst­er är USA:S president Donald Trump. När han landade på flygplatse­n Orly hämtades han upp av den skottsäkra presidentl­imousinen ”The Beast” för att sedan åka in mot huvudstade­n – som delvis kommer att vara avstängd under besöket. Omkring 11 000 poliser kommer att vara i tjänst i och kring Paris.

När Trump gör Macron sällskap på Champs-elyseés i dag kommer presidente­rna att sitta bakom en skottsäker skärm, enligt franska medier. Det väntas protester mot Trump, men i övrigt kommer inte hotbilden att påverkas, tror Hans Brun.

–Trumps besök gör nog varken till eller från. Han har dessutom en enorm livvaktsde­talj med sig och ett omfattande skydd med både underrätte­lseinhämtn­ing och olika typer av säkerhetsb­edömningar.

– Problemet skulle väl i så fall vara att det påverkar arbetsbela­stningen för lokala myndighete­r, som ska sköta avspärrnin­gar och annat.

Sofia Eriksson/tt

 ?? FOTO: THIBAULT CAMUS/AP ?? Övning. Amerikansk­a soldater övar på Champs-elyseés inför militärpar­aden i dag.
FOTO: THIBAULT CAMUS/AP Övning. Amerikansk­a soldater övar på Champs-elyseés inför militärpar­aden i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden