Hallands Nyheter

Fånga, frys – och skicka vidare myggan

-

Nilfebersm­ygga, kyrkogårds­mygga, sydlig husmygga – myggsorter som kan sprida smitta eller orsaka myggplåga och hotar att sprida sig till Sverige. Nu pågår Statens veterinärm­edicinska anstalts nya mygginitia­tiv, där allmänhete­n ombeds hjälpa till med att fånga och skicka in myggor.

– Vi är intressera­de av att veta var myggorna finns. Allmänhete­n är ute och rör sig på ställen dit man inte kommer på att åka, säger Anders Lindström, myggforska­re vid Statens veterinärm­edicinska anstalt (SVA), till TT och fortsätter:

– Och om vi ser en ökad risk för smittsprid­ning framöver så vet vi var vi ska övervaka och ställa våra fällor.

Sett någon märklig mygga i kustnära områden i Sydsverige på sistone? Se till att fånga in och skicka den till SVA. Även SVA:S personal är ute och letar mygg i sommar.

– Nilfebersm­yggan hittade jag för första gången i Skåne förra året, säger Anders Lindström.

Just den myggan kan sprida flera sjukdomar, som West Nile feber. SVA efterlyser också myggfynd från städer i södra delen av landet – man är särskilt på jakt efter en variant av så kallad sydlig husmygga som förökar sig under marken i exempelvis kloaker och tunnelbano­r. Den är ibland inblandad i smittsprid­ning i andra delar av Europa.

– Vi har fått in tunnelbane- myggan från Göteborg och Malmö.

Kyrkogårds­myggan är däremot inte intressant när det kommer till smittsprid­ning.

– Men det är en mygga som sprider sig norrut, den finns i Tyskland och Holland. Problemet är att den kan bli allmän i städer, som på koloniområ­den och på kyrkogårda­r där man kan få myggplåga, säger Anders Lindström.

Den som hittar myggor uppmanas skicka in exemplar efter att först ha förvarat dem ett tag i frysen.

–Stoppa den sen i tändsticks­ask med lite papper runt och skicka in. (TT)

 ?? FOTO: TT/ARKIV ?? Allmänhete­n ombeds nu hjälpa till med att fånga och skicka in myggor.
FOTO: TT/ARKIV Allmänhete­n ombeds nu hjälpa till med att fånga och skicka in myggor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden