Hallands Nyheter

Maj-lis: ”Jag kände mig helt utlämnad”

- OLOF SVAHN olof.svahn@hn.se

Varbergsfö­retaget Arvato har i flera år samarbetat med en mobilopera­tör som enligt Konsumentv­erket lurat sina kunder. Maj-lis Ljungberg, 77, är en av dem som drabbats. – Jag känner mig lurad, säger hon.

Det började med ett telefonsam­tal. För två år sedan ringde en försäljare från mobilopera­tören 0700 upp Maj-lis Ljungberg. Försäljare­n erbjöd henne ett abonnemang där hon skulle få ”ringa för sin ålder”, alltså för 75 kronor i månaden. Majlis tackade ja, men när första månadsfakt­uran kom var det inte vad de kommit överens om.

– Jag kände mig helt utlämnad. Det var betydligt mer än vad jag hade gått med på.

Maj-lis kontaktade sin bror och tillsamman­s sa de upp avtalet med mobilopera­tören. Då kom det en ny faktura på 11 000 kronor för ett abonnemang på 24 månader. Majlis och brodern skickade tillbaka fakturan och anmälde till polisen och Konsumentv­erket. Kort därefter fick Maj-lis hem en kreditfakt­ura från 0700 och fakturan på 11 000 kronor avskrevs.

– Jag har aldrig haft bråk med fakturor innan så jag tyckte det var väldigt märkligt.

DET ÄR INTE bara Maj-lis Ljungberg som haft problem med mobilföret­aget 0700. Flera andra nyhetskäll­or har tidigare rapportera­t om kunder som känt sig vilseledda eller lurade, däribland SVT Nyheter och GP. Förra året dömdes 0700 i Patent- och marknadsdo­mstolen för sina försäljnin­gsmetoder.

CHRISTOFFE­R PERSSON ÄR vd på 0700. Han menar att domen handlar om gamla kundanmäln­ingar och att företaget sedan dess har jobbat mycket med förbättrin­gar. Det som har hänt Maj-lis Ljungberg tycker han är beklagligt, men han säger också att han inte kan uttala sig om enskilda ärenden.

– Vi vill absolut inte att våra kunder ska hamna i kläm eller känna sig vilseledda och vi har mig veterligen inte några ouppklarad­e ärenden just nu, säger Christoffe­r Persson. MAJ-LIS FICK DEN första räkningen på 11 000 kronor 2015 och då upplevde hon hela affären som olustig. Hon säger att hon sen dess försökt lägga det bakom sig, men för några veckor sedan hände samma sak igen. Det kom ännu en faktura från 0700 genom Varbergsfö­retaget Arvato. Den här gången för ett internetab­onnemang som skulle kosta henne 7 000 kronor.

– Jag förstod ingenting. Den här gången hade jag inte ens pratat med någon eller ingått ett avtal, säger Maj-lis Ljungberg.

Arvato är ett finansföre­tag som sysslar med fakturor och inkasso. De har sitt huvudkonto­r i Varberg, 140 anställda och ett pågående samarbete med mobilopera­tören 0700.

– Vi har samarbetat i några år nu och stort sett har det fungerat väl, säger vd:n Dennis Blennskog.

Precis som förra gången skickade Maj-lis tillbaka fakturan och anmälde till Konsumentv­erket och polisen. Kort därefter avskrevs den. Maj-lis tycker att dessa fakturor och hur de hanterats av Arvato och 0700 känns som lurendreje­riförsök, men Christer Persson på 0700 menar att det låter som ett systemfel eller att hennes ärende har felhantera­ts.

– Vår affärsidé är inte att skicka fakturor till massa människor och hoppas att de betalar, säger han. Det är beklagligt att vi inte hörde av oss och förklarade det.

” Jag förstod ingenting. Den här gången hade jag inte ens pratat med någon eller ingått ett avtal.”

MAJ-LIS LJUNGBERG

DENNIS BLENNSKOG PÅ Arvato menar att fakturorna har hanterats enligt praxis.

– Om vi får tillbaka ett rättfärdig­t bestridand­e på en faktura så är det klart att den avskrivs, säger han. Vi hanterar fakturor från 0700 och jag tror inte att de har som avsikt att lura sina kunder men det kanske har uppfattats så. Hur ser du på ett framtida samarbete med 0700?

– Om domen slutar med att det finns saker de ska ändra så hoppas vi att de rättar sig efter det. Om inte så är det såklart ett problem.

0700 har överklagat domen från Patent- och marknadsdo­mstolen.

 ?? Bild: BO-GÖRAN SVENSSON ?? KÄNNER SIG LURAD. Maj-lis Svensson har fått fakturor på totalt 18000 kronor från Varbergsfö­retaget Arvato.
Bild: BO-GÖRAN SVENSSON KÄNNER SIG LURAD. Maj-lis Svensson har fått fakturor på totalt 18000 kronor från Varbergsfö­retaget Arvato.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden