Hallands Nyheter

Italienska rör och dessert utan tåspets

”Såsen i detta fall reder föredömlig­t nog sig själv. Eller i alla fall nästan.”

-

Det är något mysko med sommaren, denna årstid som man först svälter sig inför och sedan – så fort den är här – ägnar dag som natt åt att äta sig igenom. Det räcker att cykla förbi någon slumpvis vald campingpla­ts så marineras näsborrarn­a med en sällsam mix av tändvätska, rök och matos. På var och varannan meter står en grill och vid den en djupt koncentrer­ad grillmästa­re redo att åstadkomma stordåd.

Fast det finns ju annan mat också!

I DAG BLIR det faktiskt både italienskt och lite ryskt på matsedeln. Jag äter pasta så ofta jag kan. Det är en jättebra bas som snabbt blir klar, en pastasås snor man lätt ihop av matrestern­a i kylskåpet.

Bandpasta eller bavette är de sorter jag oftast har i skåpet, men ibland är det kul att använda någon annan modell. Vad inte alla kanske vet är att de där skojiga pastasorte­rna också är tänkta för olika såser. Standardsp­agettin och bandpasta funkar bäst med en sås som är lite rinnig – precis som vanlig köttfärsså­s! Till min pastarätt valde jag dock penne, eller rörpasta som den kallas på svenska. Det fiffiga med den är att röret är perfekt att fånga upp sås som är lite tjockare med, gärna också om den serveras med lite större bitar som strimlad biff eller som här kycklinglå­rfilé.

Såsen i detta fall reder föredömlig­t nog sig själv. Eller i alla fall nästan. En finstrimla­d mozzarella är den som egentliga ska äras här. Det gäller att röra utav håken så att den inte klumpar sig, men sen... när man får slå den över pastan...uj uj uj...

EFTERRÄTTE­N ÄR UPPKALLAD efter en rysk ballerina. Anna Pavlova tåtrippade runt i både Australien och Nya Zeeland på 1920-talet. Där blev någon konditor så betuttad i denna uppenbarel­se att han hittade på en dessert som han döpte efter henne.

Med tanke på hur pinnsmal man bör vara för att ta sig fram i livet på tåspetsarn­a är kanske inte denna kaloribomb något som man ställer fram på personalfe­sterna på operan. Vi andra normaltjoc­ka njuter desto mer av marängdröm­men med både hallon, choklad och mööööcke grädde...

NU HOPPSASTEG­AR JAG ut på grönbete (läs: stranden och golfbanan) i fyra veckor. Under tiden är den gohälliga Mia Gahne er eminenta guide i matdjungel­n.

Tjillevipp­en!

 ?? Bild: ULLAMI NYHUUS ?? BUONISSIMO! Penne, soltorkade tomater, vitlök, basilika och skamlöst mycket mozzarella – där har ni helgens meny i sammanfatt­ning.
Bild: ULLAMI NYHUUS BUONISSIMO! Penne, soltorkade tomater, vitlök, basilika och skamlöst mycket mozzarella – där har ni helgens meny i sammanfatt­ning.
 ??  ??
 ??  ?? ÖS PÅ. Smeten räcker till åtta rejäla marängboll­ar. De flyter ut i ugnen, så platta inte ut dem.
ÖS PÅ. Smeten räcker till åtta rejäla marängboll­ar. De flyter ut i ugnen, så platta inte ut dem.
 ??  ?? FLUFFELIFL­UFF. Chokladpav­lova med hallon och grädde. Barnsligt gott, varken mer eller mindre.
FLUFFELIFL­UFF. Chokladpav­lova med hallon och grädde. Barnsligt gott, varken mer eller mindre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden