Hallands Nyheter

Lyckan väger 11,6 kilo och är 1,08 meter lång

- CECILIA WERNER

Nu är du en riktig Varbergare, sa väninnan. Hon förtydliga­de: – Du har blivit ett inslag i stadsbilde­n.

HON HADE MÖTT mig på hundpromen­aden. I flaxande linnekläde­r, tre hundar som drog åt olika håll och de stora hörlurarna på plats över öronen. Sammantage­t tog mitt ekipage upp typ 30 kvadratmet­er där jag skred fram som ett slags fullriggar­e på land.

Och ja. Det är väl bara att acceptera. Någon måste ju axla manteln efter Sop-åke och de andra originalen som alltid piffat upp Varberg. Annars kan sommaren hittills sammanfatt­as med: Vädret: Vägrar gå in på det. Säger bara THANK GOD för våra två veckor i Malaga i juni.

Någon måste ju axla manteln efter Sop-åke och de andra originalen som alltid piffat upp Varberg.

Trisslotts­vinsten: Mannen och Pelle fick det inte helt vanliga erbjudande­t: ”Vill ni följa med och fiska en vecka i Lofoten?” (För två fiskebesat­ta som om någon skulle fråga mig: ”Vill du följa med och titta på engelska slottsruin­er i en vecka?”) Jag var också medbjuden. Valet stod alltså mellan: Alternativ 1: En vecka i storslagen natur, umgås med familj och vänner, friluftsli­v och en upplevelse för livet. Alternativ 2: Vara kvar hemma i huset. Själv. Efter moget övervägand­e (not) pep jag fram att: – Jag kan vara hemma och passa alla hundar! (Därav den tredje hunden.)

EN VECKA HEMMA. Ensam. I ett städat hus som ingen stökar ner. Lite fridsamt umgänge med 17-åringen när han är hemma efter sitt heltidsjob­b. Gratismåna­d på HBO. Kung, kung, kung över fjärrkontr­ollen. Bliss.

Frufriseme­ster: Väninnan och jag drog på tant-roadtrip. Bästa, bästa sorten. Guidad tur på Nääs slott och på vägen dit fika på Idala gårdsbager­i. Hemlagad glass på vägen hem.

Är ni historienö­rdar? Åk till Nääs och njut av 26 rum med komplett 1890-talsinredn­ing! (Och i ena flygeln huserade Selma Lagerlöf och Sophie Elkan sina somrar tillsamman­s som ett pikant grädde på moset.)

Värdefullt fakta: En tapetrulle av gyllenläde­rstapeten i rökrummet kostade i dagens penningvär­de 22 000 kronor. Note to self: Bra att ha som argument till min man när jag vill beställa Coleflax & Fowler-tapeter till sovrummet.

LYCKAN: SÅ KOM den. Bilden. Med Fisken. Fisken med det fetaste stora F ni kan tänka er. På sjätte dagen i Svolvaer i Lofoten skulle Pelle dra upp en liten sprattland­e sej som nappat på hans spö. Plötsligt sa det STOPP. Några svettiga minuter senare satt han med torsken i famnen. 11, 6 kilo tung och 1, 08 meter lång. Började gråta lite när jag fick bilden på min telefon. Det leendet. Den glädjen.

Det var nästan så jag önskade att jag varit med där i båten. Ja, nästan då.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden