Hallands Nyheter

”Mr Cool” blev genombrott­et

- MATHILDA OLAUSSON/TT

Sommaren 2004 var orden på allas läppar: ”Ta av dig din truckerkep­s”.

Låten ”Mister Cool” blev ett stort genombrott för hiphopduon Snook – men vad hände sedan?

En snabb Spotify-sökning på ”Snook” visar att ”Mister Cool” har runt 17 miljoner spelningar. Det är inte jättemycke­t med dagens mått mätt, men då får man tänka på att strömnings­tjänsten inte fanns den där sommaren för 13 år sedan.

Då spelades ”Mister Cool” minsann flitigt på radion. Ett kvitto på låtens popularite­t kom vid P3 Guld-galan året därpå, då den vann ”Årets låt”. Men sagan om Snook blev, om än högljudd, kortvarig fram till de två överraskan­de återföreni­ngarna förra året.

Efter debutalbum­et ”Vi vet inte vart vi ska men vi ska komma dit” släpptes det hyllade albumet ”Är” 2006. Trots att de stod på scen tillsamman­s så sent som 2009 försvann hiphopduon i det tysta.

2010 släppte Oskar Linnros sitt första soloalbum ”Vilja bli”, ett halvår senare kom Daniel Adams-ray med sitt ”Svart, vitt och allt däremellan”. I dag är båda etablerade artister på den svenska scenen och i fjol gjorde duon comeback under Daniel Adamsrays konsert på Gröna Lund i form av nya låten ”Sitter på en dröm”.

Frågan är ju om Oskar Linnros och Daniel Adams-ray hade varit lika etablerade artister utan Snook – tack vare ”Mister Cool” riktades uppmärksam­heten mot dem. Låten har dessutom satt sina spår.

Återföreni­ngen förra hösten på Gröna Lund livesändes på Facebook, och när Daniel Adams-ray och Oskar Linnros hade gått av scenen hördes det tydligt hur publiken skrek efter en låt:

”Mister Cool”.

 ?? Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT ?? Snook-duon Daniel Adams-ray och Oskar Linnros återförena­des på scenen förra året med nyskrivna låten ”Sitter på en dröm”.
Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT Snook-duon Daniel Adams-ray och Oskar Linnros återförena­des på scenen förra året med nyskrivna låten ”Sitter på en dröm”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden