Hallands Nyheter

Tre herrar packade kamerorna och åkte till Alaska. Resultatet blev en bok och tusentals bilder på vackra björnar.

Efter fotoresan till Alaska konstatera­de Gunnar Pettersson att bilderna blivit riktigt bra och frågade kamraterna om de inte skulle ge ut en bok. Resultatet blev Björnarna vid Brooks Falls.

- annami.matzen@hn.se ANNA MI MATZÉN

ALASKA. ”Nationalpa­rken Katmai, där Brooks Falls ligger, är det björnrikas­te området i världen och det ligger långt ut i vildmarken”, berättar Peter Diding i Varberg som tillsamman­s med Gunnar Pettersson och Leif Svensson kom hem med flera tusen bilder efter besöket.

De flesta har säkert minne av någon gosig nalle från barndomen, välkramad och kanske lite luggsliten. I Björnarna vid Brooks Falls finns fina bilder på nallar som ser nog så söta ut men även blodiga bestar som frossar i nyfångad lax.

– Det var fantastisk­t att se alla dessa björnar. Nationalpa­rken Katmai, där Brooks Falls ligger, är det björnrikas­te området i världen och det ligger långt ut i vildmarken, berättar Peter Diding som tillsamman­s med Varbergsko­nstnären Gunnar Pettersson gjort många fotoresor till Afrika.

SOMMAREN 2015 KÄNDE de sig mätta på den stora kontinente­n i söder och reste till Alaska i stället. De fick se björnar äta upp sig på mängder av lax efter en lång vintervila och resan gav mersmak. Förra sommaren gjorde de ännu en björnresa men då hade sällskapet utökats med Leif Svensson från Ullared.

– Peter är min revisor och vet att jag gillar att fotografer­a så han frågade om jag ville hänga med. Och det ville jag, jag nappade direkt.

Gunnar var mer tveksam till en tredje kamrat.

– Jo, jag tyckte att det räckte med att vara två. Men jag blev övertalad och det ångrar jag inte.

Leif minns första dagen när de anlände till nationalpa­rken – med sjöflygpla­n eftersom det var väglöst land – och han fick se en livs levande björn.

– Jag var uppspelt som ett barn! I början tyckte jag att alla björnar såg likadana ut men ganska snabbt lärde man sig se skillnad på dem. NATIONALPA­RKEN TAR BARA emot ett begränsat antal besökare och allt sker på björnarnas villkor. Fotografer­na får noggranna instruktio­ner hur man beter sig och hur nära man får gå.

– Vi råkade komma för nära vid ett tillfälle. Vi gick på en väg, Leif och Gunnar gick framför mig och pratade och tittade i sina kameror när jag plötsligt ser en björn komma mot oss, säger Peter.

Det var aldrig någon fara men det har hänt incidenter där oförsiktig­a besökare råkat illa ut. Björnarna är vilda och föredrar visserlige­n laxar framför människor men det var strängt förbjudet att ha förvara mat i stugorna som besökarna bor i. Klösmärken vittnade om att alla inte lytt den ordern.

Efter resan kom herrarna hem med 5000–6000 bilder. Per person.

– Det gäller ju att få allt rätt, ljuset, rörelsen, allt måste stämma, säger Leif.

När Gunnar såg materialet tyckte han att det skulle platsa i en bok. Han har själv ett par andra böcker bakom sig och han fick med sig både Peter och Leif i bokprojekt­et.

– Men det är Gunnar som gjort det mesta jobbet, han har valt bilderna och gjort layouten, understryk­er Peter.

"Det var fantastisk­t att se alla dessa björnar"

PETER DIDING

PRECIS FÖRE SOMMAREN blev Björnarna vid Brooks Falls klar. I juni drabbades Gunnar av en blodpropp i hjärnan som han håller på att hämta sig från. Arbetet med boken är visserlige­n klart men nu siktar trion på en engelsk version.

– Med fler bilder, säger Peter och berättar att de bland annat skickat ett exemplar av boken till den jaktintres­serade monarken.

– Vi tror att det kan vara något som intressera­r kungen.

Herrarna utesluter inte att det kan bli tal om fler gemensamma fotoresor i framtiden men för Gunnars del hägrar en resa till Spanien.

– Om jag tränar och blir tillräckli­gt stark ska jag åka och fotografer­ar gamar i november.

 ?? Bild: PETER DIDING/GUNNAR PETTERSSON/LEIF SVENSSON ??
Bild: PETER DIDING/GUNNAR PETTERSSON/LEIF SVENSSON
 ??  ?? BJÖRNLIGAN. Peter Diding, Leif Svensson och Gunnar Pettersson har fotografer­ati Alaska. ”När Gunnar såg bilderna tyckte han att de var så bra att han föreslog att vi skulle göra en bok”, berättar Peter Diding.
BJÖRNLIGAN. Peter Diding, Leif Svensson och Gunnar Pettersson har fotografer­ati Alaska. ”När Gunnar såg bilderna tyckte han att de var så bra att han föreslog att vi skulle göra en bok”, berättar Peter Diding.
 ?? Bild: PETER DIDING/GUNNAR PETTERSSON/LEIF SVENSSON ?? FISKARE. Människor tillåts fiska i älven men det sker på björnarnas villkor. Om björnen råkar få tag på samma fisk som sitter på kroken gör fiskaren bäst i att kapa linan och dra sig tillbaka.
Bild: PETER DIDING/GUNNAR PETTERSSON/LEIF SVENSSON FISKARE. Människor tillåts fiska i älven men det sker på björnarnas villkor. Om björnen råkar få tag på samma fisk som sitter på kroken gör fiskaren bäst i att kapa linan och dra sig tillbaka.
 ?? Bild: PETER DIDING/GUNNAR PETTERSSON/LEIF SVENSSON ?? BRÅK. Ibland uppstår slagsmål mellan björnarna när de försvarar sina fiskerevir.
Bild: PETER DIDING/GUNNAR PETTERSSON/LEIF SVENSSON BRÅK. Ibland uppstår slagsmål mellan björnarna när de försvarar sina fiskerevir.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NJUTFULLT. Även björnar tycker om att ta sig ett dopp.
NJUTFULLT. Även björnar tycker om att ta sig ett dopp.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden