Hallands Nyheter

Falkenberg vill ha mansfri festival

MUSIK: Kommunen nappade på Rolfs torps komikern Emma Knycka residé. ”Det är spännande” säger destinatio­nsutveckla­re Kristjan Fan ner. Nu hoppas man kunna arrangera festivalen nästa sommar.

- ANNA WETTERQVIS­T 010-471 53 44 anna.wetterqvis­t@hn.se MARIA LOEWEN maria.loewen@hn.se

Falkenberg­s kommun nappade på Emma Knyckares idé att arrangera en mansfrifes­tival nästa sommar. Om konceptet är diskrimine­rande eller inte återstå att se.

– Jag har följt debatten kring Emma Knyckares förslag om en mansfri festival och jag har hela tiden tyckt att det är en spännande idé, berättar Kristjan Fannar, destinatio­nsutveckla­re på Falkenberg­s kommun som såg Nyckares uppmaning i HN att höra av sig.

– Jag tänkte att jag hör av mig så får vi se.

Han lade ut en efterlysni­ng på Facebook och inom en halvtimme hörde Emma Knyckar själv av sig till honom.

– Det var superrolig­t att det gick så snabbt och det visade ju sig också att de redan har en projektorg­anisation som ska träffas om ett par veckor.

OM EN MANSFRIFES­TIVAL skulle vara diskrimine­rande eller inte tycker Kristjan Fannar att det är svårt att uttala sig om i nuläget.

– Det är klart att tanken slog mig. Men vi har en likabehand­lingsprinc­ip, och jag vill inte avfärda något innan jag sett förslaget.

Kristjan Fannar tycker det är tragiskt med den utveckling­en som varit i Sverige med allt som rapportera­ts från olika festivaler och han ser Emma Knyckares idé som en intressant motreaktio­n.

– Jag förstår att både Emma Knyckare och andra har starka åsikter om det, säger han.

I diskrimine­ringslaget står att diskrimine­ring är förbjuden för den som anordnar en allmän sammankoms­t eller en offentlig tillställn­ing. Däremot ger lagen utrymme för undantag beroende på syfte och om de medel som används är lämpliga och nödvändiga för att uppnå syftet.

Skulle festivalen komma att vara diskrimine­rande så ges inte tillstånd, enligt Kristjan Fannar, som i sammanhang­et ställer sig frågande till tjejvasan och tjejmilen.

– Är inte det samma sak?

Falkenberg har enligt honom möjlighet att ordna både en variant av Bråvalla-festivalen nära naturen men i mindre format eller en mer stadsnära festival med Way Out West som förebild.

– Det finns en massa förutfatta­de meningar om att det alltid ska vara i storstäder men i Falkenberg har vi både en fungerande samordning och bra ytor att vara på.

 ?? Bild: PETTER TARENIUS ?? SNABBA RYCK. Kristjan Fannar på Falkenberg­s kommun hörde av sig till Emma Knyckare.
Bild: PETTER TARENIUS SNABBA RYCK. Kristjan Fannar på Falkenberg­s kommun hörde av sig till Emma Knyckare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden