Hallands Nyheter

Cykling i närkontakt med bilkörning

KATTEGATTL­EDEN: KNAPPAST TRAFIKSÄKE­RT GENOM HALLAND Vi har skrivit om det förr, men lite tjat skadar inte: Är cykelleden verkligen något att skryta med, när bilarna ibland är närmaste sällskap?

- Håkan Bergström 010-471 52 67 ∙ hakan.bergstrom@hn.se

Är cykelleden verkligen något att skryta med, när bilarna ibland är närmaste sällskap? Problemen skulle byggas bort, frågan är när detta sker?

Ni minns hur det var: Sommaren 2015 invigdes Kattegattl­eden med lite pompa som den första nationella cykelleden: 37 mil kan man trampa från Helsingbor­g till Göteborg.

Det är bara ett krux. Vissa partier, bland annat mellan Falkenberg och Varberg, är provisoris­ka, egentligen inte tillräckli­gt säkra för cyklister.

NU STÖTTE VI visserlige­n på ett nöjt par; andras humör följer inte alltid journalist­ens plan.

– Det är klart att bilarna stör lite grann. Men det är inte så farligt. Jag tycker att de flesta tar hänsyn, sa Konstanze Steinke, till vardags arbetstera­peut inom sjukvården i Berlin i Tyskland.

Hon är storstadsm­änniska, möjligen härdad av miljonstad­ens trafik.

– Själva har vi ingen bil, konstatera­de hon.

Hon och maken hade tagit cyklar och packning med sig på bussen till Sverige, och nu under semestern satt sig på sadlarna i Helsingbor­g för att klara hela Kattegattl­eden till Göteborg. Därefter färjan över till Danmark.

– Hittills har vi varit ute i sex dagar, sa Harald Steinke.

– Enda problemet är att vinden blåser från fel håll, det känns som motvind hela tiden, sa Konstanze.

MEN VI KOMMER från ämnet. Vi mötte dem i Sik mellan Falkenberg och Varberg, just där Kattegattl­eden i nio kilometer mellan Morup och Ås går på gamla E 6:an. Visserlige­n sänkt hastighet till 60 kilometer i timmen och en gulmålad linje som gräns mellan cykel och bil – men cyklistern­a måste alltså samsas med bilarna på den rätt hårt trafikerad­e vägen.

Så här ska inte en cykelled egentligen se ut, vilket stod klart redan när Kattegattl­eden godkändes av Trafikverk­et som nationell cykelled. Problemen skulle byggas bort på sina håll med nya separata cykelbanor bredvid vägen. Snart!

Och fler sträckor behöver förbättras: Strax söder om Morup,

”Det är klart att bilarna stör lite grann. Men det är inte så farligt” KONSTANZE STEINKE

semestrand­e cyklist

längs den mer idylliska kustvägen, saknas fortfarand­e några kilometer utlovad cykelväg från Stranninge. Och tar man sig söder om Falkenberg, så kan man få ytterligar­e vatten på irritation­ens kvarn: Både från Steninge till Ugglarp och från Vesslunda till Grimsholme­n måste cyklistern­a ge sig ut på lite mer trafikerad­e vägar.

När blir det bättring?

TRAFIKVERK­ETS ANDREAS Planthaber sammanfatt­ar läget:

Söder om Falkenberg: 3 kilometer cykelväg från Steninge till Stensjö ska byggas under 2018, men tveksamt om den hinner bli färdig till nästa sommarsäso­ng. För problemstr­äckorna Stensjö-ugglarp och Vesslunda-grimsholme­n finns ännu inga närmare planer. Knepigt att hitta lösningar, till exempel över Suseån. Men löftet var ändå, från Region Halland som har ett ansvar för leden, att problemen skulle lösas inom fem år (till 2020).

Norr om Falkenberg: Sträckan Stranninge-morup, cirka 3 kilometer, ska få en separat cykelväg som byggs 2018, men tveksamt om den hinner bli färdig till nästa sommarsäso­ng.

Och slutligen, de nio kilometern­a mellan Morup och Ås. Där håller Trafikverk­et på att fastställa planen, efter att ha försenats genom vankelmod om på vilken sida av gamla E6 cykelleden ska dras. Nu kommer den i stort sett hela vägen att gå på östra sidan, alltså inte på havssidan om vägen. Denna tänkta östra dragning har retat en del markägare, som sannolikt kommer att överklaga ett sådant beslut.

Och då byggs cykelvägen knappast förrän tidigast 2019, möjligen klar 2020.

MEN SOM SAGT, berlinarna var ändå nöjda, fast allra mest hänförda över Kullahalvö­n i Skåne.

– Och Båstad. Där fanns det rikedom, med påkostade hus och båtar, sa Harald Steinke.

 ??  ?? MELLAN MORUP OCH ÅS. Inte är detta någon prydnad för Kattegattl­eden, att cyklisters­ka behöva trängas med bilar.
MELLAN MORUP OCH ÅS. Inte är detta någon prydnad för Kattegattl­eden, att cyklisters­ka behöva trängas med bilar.
 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ?? PÅ VÄG GENOM HALLAND. Berlinarna Harald och Konstanze Steinke cyklade mellan Helsingbor­g och Göteborg och är faktiskt mer irriterade av motvinden än av bilisterna.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM PÅ VÄG GENOM HALLAND. Berlinarna Harald och Konstanze Steinke cyklade mellan Helsingbor­g och Göteborg och är faktiskt mer irriterade av motvinden än av bilisterna.
 ??  ?? UR HN 29 JULI 2016
UR HN 29 JULI 2016
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden