Hallands Nyheter

En grön omställnin­g av transports­ektorn gynnar hela landet!

-

på insändaren ”Vad vill Centern?” (14/7).

MILJÖ I en insändare undrar Mats Dahlbom vad Centerpart­iet vill kring elbilar. Svaret är enkelt. Vi vill gärna se fler sådana på våra vägar. Med mer el, biogas och förnybara bränslen möter vi flera miljöutman­ingar och skapar jobb och tillväxt i hela landet.

DET BEHÖVS BÅDE nya bilar och nya bränslen. De bilar som rullar ut ur fabriken hos Volvo körs i snitt 17 år. Då behöver vi hitta nya bränslen som funkar i dagens motorer. Därför har Centerpart­iets föreslagit obligatori­sk inblandnin­g av förnybart direkt vid pumpen, vilket nu regeringen hakar på.

VI I CENTERPART­IET har också förslag på en grön bilbonus där de som köper de miljöbästa bilarna kan få en bonus på upp till 100 000 kr. Vi vet också att de flesta elbilar inte laddas med snabbladda­re utan i hemmet eller på arbetsplat­sen, vilket regeringen initiativ inte har täckning för. Vi avsätter därför pengar i vår budget för att stimulera just den utbyggande­n.

Det finns många skäl till varför en övergång till renare och förnybara bränslen är bra. Klimatutma­ningen är ett. Renare luft och tystare miljö är två andra med betydligt snabbare och större effekt lokalt. Exempelvis orsakar partiklar från trafiken betydligt fler förtidiga dödsfall än olyckor, vilket kan minskas med renare bränslen. Det är nyttor som kommer hela samhället till del, därför är det också klokt att staten är med och stöttar utveckling­en.

CENTERPART­IETS POLITIK är närodlad. Vi ser behoven i hela Sverige och vet att det är på landsbygde­n lösningarn­a för de klimatsmar­ta valen finns. De flesta hushåll på landsbygde­n har redan vanan inne och möjlighete­rna för att ladda en elbil, eftersom motorvärma­ruttag finns och används. Det är dessutom här på landsbygde­n elen produceras.

SKOGEN HAR FANTASTISK­A möjlighete­r att bidra med drivmedel som ersätter oljan i våra bensin- och dieselbila­r. Det ger nya jobb och spännande företag som börjar poppa etablera sig. Kort sagt - landsbygde­n har allt att vinna på en omställnin­g mot mer förnybart och klimatsmar­tare bilar.

Rickard Nordin klimat- och energipoli­tisk talesperso­n Centerpart­iet

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT ?? MILJÖSATSN­ING. Centerpart­iet har föslag på en grön bonus för de som investerar i de miljöbästa bilarna.
Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT MILJÖSATSN­ING. Centerpart­iet har föslag på en grön bonus för de som investerar i de miljöbästa bilarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden