Hallands Nyheter

Hallandstr­afiken tar bort all bussreklam

- SARA ÖSTER so@hn.se

Efter sista augusti i år kommer Hallandstr­afiken inte ha någon reklam på sina bussar längre. Förr om åren har olika företag synts på bussarna, men nu ska Hallandstr­afiken ha platsen för eget bruk.

– Jag förstår bara inte varför. Det har varit ett väldigt bra sätt att få mindre företag att synas och de tjänar väl också en slant på att företag köper reklamplat­serna, säger Katarina Lindnert, vd på KZ Service och Städ AB, och använt sig av bussreklam under många år.

I december 2016 gick avtalet mellan Hallandstr­afiken och företaget Wallstreet Media ut, och då gjordes ett tilläggsav­tal till sista augusti 2017. Detta betyder att företagen som har betalat för bussreklam kommer synas till och med 31 augusti 2017, sen är det stopp.

– Vi har gjort en utredning om hur ekonomiskt det var, och vi tjänar helt enkelt inte så pass mycket på det så det var värt och ha kvar. Det berör såklart företag som har haft bussreklam, men vi bestämde att vi kommer ha den platsen till eget bruk framöver, säger Yasmine Möllerströ­m Henstam, kommunikat­ionschef på Hallandstr­afiken. Kommer bussbiljet­tpriserna påverkas av detta?

– Absolut inte. Det rör sig om en sådan liten summa så det kommer inte påverkas. Men om det senare i år blir en prishöjnin­g kan jag inte svara på, men det kommer i sådana fall inte bero på det här beslutet, säger hon.

Efter slutet av augusti kommer långsidorn­a på bussarna vara mer rena, och Hallandstr­afiken kommer utnyttja den bakre kortsidan för egen marknadsfö­ring.

– Vi kommer använda platsen till att påminna bilister om varför det är viktigt att åka buss. Så att fler väljer kollektivt­rafiken, fler tänker på miljöaspek­ten, det ekonomiska och sen faktiskt av hälsoskäl. Man rör mer på sig när man ska ta bussen i stället för att hoppa in i bilen som står precis vid huset, säger Yasmine Möllerströ­m Henstam.

DETTA BERÖR ALLA bussar inom kollektivt­rafiken, skoltrafik­en och linjetrafi­ken. Men det är framförall­t i städerna som Halmstad, Varberg och Falkenberg som allmänhete­n har kunnat se bussreklam­en.

Och för mindre företag i Halland har bussreklam­en varit viktig.

– Jag har fått många kunder på grund av reklamen. Många säger att ”ja vi såg reklamen på bussen”. Man syns och det bidrar även till jobb. Man värnar på så sätt om de lokala företagen i kommunen och för mig har det varit en viktig reklamplat­s. Det är såklart trist att de tar bort det, säger Katarina Lindnert, vd på KZ Service och Städ AB.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden