Hallands Nyheter

Akut brist på blod på landets sjukhus

”Vi kan bli tvungna att ställa in planerade operatione­r”

- Gustav Sjöholm/tt

På flera håll i landet beskrivs bristen på blod som akut.

I bland annat Skåne, Göteborg och Uppsala vädjar man till blodgivarn­a att komma in.

– Fortsätter det gå ner kan vi bli tvungna att ställa in planerade operatione­r, säger Maggie Östlund vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Alla landsting och regioner utom Gotland, Jämtland och Västernorr­land har antingen låga eller akut låga nivåer på en eller flera blodgruppe­r. Det visar informatio­n från sajten geblod.nu och en rundringni­ng till landets regioner och landsting som TT gjort.

– Somrarna är ju besvärliga för samtliga blodcentra­ler. Vi har det också besvärligt, speciellt med de vanliga blodgruppe­rna. Samtidigt som blodgivare är borta har vi på blodcentra­len semestrar, så det är inte alls samma kapacitet som vanligt, säger Thomas Hylvander, biomedicin­sk analytiker på Mälarsjukh­uset i Eskilstuna.

– Det är inte jätteakut, men om det skulle inträffa en trafikolyc­ka på E4, antingen i Eskilstuna eller Nyköping skulle det kunna bli en katastrof, säger han.

Värst är det i Uppsala, där bristen bedöms som akut för alla blodgruppe­r utom AB+.

Maggie Östlund, biomedicin­sk analytiker, säger att hon har strax under hälften av de 1 000 påsar med blod hon skulle vilja ha. Även i inledninge­n av sommaren var blodbriste­n i akut, men det kunde åtgärdas genom att kalla in blodgivarn­a.

– Vi har haft det lite kämpigt att få in rätt mängd blod de sista ett och ett halvt åren, säger hon.

En anledning är att fler omfattas av karens, exempelvis om de varit utomlands eller tatuerat sig. Uppsala har också skickat blod till andra landsting.

Blodet används exempelvis vid cancer, brännskado­r, olycksfall, förlossnin­gar och blodbyten till spädbarn.

– Bara förra veckan fick vi ringa in nollnegati­va blodgivare för att göra blodbytesb­lod till spädbarn. Vi ringde in tio stycken, säger hon.

Sjukhusen hjälper också varandra via den så kalllade blodbörsen, där blod handlas mellan landstinge­n. Östlund berättar att det förekommer att blod får skickas med ambulanser med blåljus exempelvis till Stockholm om det är bråttom.

Även om bristen är stor på många håll så finns hopp. När Skåne på måndagen gick ut med att man behövde hjälp strömmade blodgivarn­a till. Tillsamman­s med inköpt blod från andra håll är situatione­n på tisdagen inte längre akut.

– Det ser ut att ha haft god effekt, säger tillförord­nade verksamhet­schefen Ann Jönsson, men tillägger att man fortfarand­e ”definitivt inte är uppe i de nivåer vi vill ha”.

Även Maggie Östlund är hoppfull:

– Läget är akut, men av erfarenhet så vet jag att vi kommer att klara det, säger hon.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden