Hallands Nyheter

Slakten för julskinkan redan i full gång

-

Trots att sommarvädr­et inte riktigt velat infinna sig känns nog tanken på julfirande­t rätt långt bort för de flesta.

Men ute i landets slakterier är man redan i full gång med förberedel­serna för att alla som vill ska få en julskinka på bordet.

Enligt statistik från organisati­onen Svenskt kött äter den genomsnitt­lige svensken omkring ett kilo julskinka varje år. För att tillgodose det stora behovet har slaktandet av grisarna redan dragit igång.

– Tillgången på svenskt griskött är jämt fördelat över året, vilket innebär att vi måste frysa in svensk skinkråvar­a under året för att alla som önskar svensk julskinka ska kunna få det till julen, säger Sara Hoff, kommunikat­ionsdirekt­ör på Scan.

I Sverige finns ingen lag på att köttproduc­enten måste ange på förpacknin­gen om delar av julskinkan varit fryst. Hur länge den frysta skinkan håller sin kvalitet varierar bland annat beroende på kylteknik och förpacknin­g.

– Köttet håller sig utan pro- blem i minst sex månader. När det sedan tinas upp görs det väldigt långsamt under kontroller­ade former, vilket man inte klarar av hemma på köksbänken, säger ekogrisbon­den Carina Andersson på Högsta Gård.

Sara Hoff på Scan säger att svenskarna­s konsumtion julskinka varit ganska stabil genom åren, men att man i dag i större utsträckni­ng jämfört med tidigare vill ha färdiglaga­d och färdigskiv­ad skinka.

– Skivad julskinka är även vanligare till advent, då man gärna bjuder på glöggfest med mera. Trenden att koka julskinka själv varierar, ena året är det vanligare än andra. (TT)

 ?? FOTO: EMIL LANGVAD/TT/ARKIV ?? Slakten för att få ihop tillräckli­gt med julskinka är redan i full gång.
FOTO: EMIL LANGVAD/TT/ARKIV Slakten för att få ihop tillräckli­gt med julskinka är redan i full gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden