Hallands Nyheter

Diesel säljer bra trots larm

Talesperso­n för bilbransch­en: ”Debatten är helt tokig – dieselmoto­rn är fantastisk”

-

De senaste månadernas nyheter om förbud mot dieselbila­r i flera städer och signaler om sjunkande begagnatpr­iser verkar inte skrämma svenskarna nämnvärt.

Varannan personbil som nyregistre­rades i juli har diesel i tanken, visar statistik från branschorg­anisatione­n Bil Sweden.

Toppåret för dieseldriv­na personbila­r i Sverige var 2012 då de stod för två tredjedela­r av alla nyregistre­ringar. Att de hittills i år står för hälften kan tyckas märkligt med tanke på vad som hänt de senaste två åren. Den största sotsvarta nyheten var förstås fifflet inom Vw-koncernen som fortfarand­e växer med uppgifter om att det funnits någon form av kartell bland de tyska tillverkar­na för att kringgå utsläppste­sterna. Det har spätts på med nyheterna om att både Audi och Daimler (Mercedes) återkallar enorma mängder bilar för att åtgärda motorernas mjukvaror. Ovanpå det kommer långtgåend­e diskussion­er om dieselförb­ud i flera europeiska städer.

Bertil Moldén, vd på Bil Sweden och talesperso­n för den samlade bilbransch­en i Sverige, anser dock att nyhets- rapporteri­ngen hamnat snett.

– Den debatten är helt tokig och liknar larmen om att chips är cancerfram­kallande för några år sedan och min uppgift är att driva debatten rätt. Dieselmoto­rn är fantastisk och släpper ut 30 procent mindre koldioxid och är 30 procent bränslesnå­lare än bensinmoto­rn, men allt hänger förstås på vilken soppa du häller i tanken, säger han till TT.

Moldéns poäng är att biodiesel är ett viktigt steg för att nå målet om fossilfria

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT/ARKIV ?? Inte skrämda. Trots att varningarn­a duggar tätt har varannan personbil som nyregistre­rades i juli diesel i tanken.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT/ARKIV Inte skrämda. Trots att varningarn­a duggar tätt har varannan personbil som nyregistre­rades i juli diesel i tanken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden