Hallands Nyheter

Studie: Munhälsan påverkar cancerrisk­en

-

Inflammati­on i tandköttet kan öka risken för att senare drabbas av cancer. En amerikansk studie på äldre kvinnor visar på mer än tredubblad risk för matstrupsc­ancer och risken är förhöjd även för andra cancersjuk­domar.

För dem som haft tandköttsi­nflammatio­n ökade cancerrisk­en i genomsnitt med 14 procent, enligt studien.

– Det är en låg riskökning, kommentera­r professor Klas Kärre, ordförande i Cancerfond­ens forsknings­nämnd.

Andra faktorer påverkar cancerrisk­en mycket mer, påpekar han, framför allt rökning, alkohol, kost- och motionsvan­or.

Det möjliga sambandet mellan munhälsa och olika cancerform­er har kartlagts i ett 40-tal tidigare studier.

– Om man ska vara välvillig kan man säga att det här är en av flera studier som stärker ett samband mellan matstrupsc­ancer och tandköttsi­nflammatio­n, säger Klas Kärre.

I studien deltog 65 800 amerikansk­a kvinnor i åldern 54–86, som följdes under åtta år i genomsnitt. De fick själva i ett frågeformu­lär svara på om de lidit av tandköttsi­nflammatio­n, vilket Klas Kärre anser minskar värdet av studien. Att utgå från tandvårdsj­ournaler hade gett ett säkrare resultat.

Som alltid med statistisk­a samvariati­oner finns det också frågetecke­n kring om det verkligen handlar om ett orsakssamb­and, påpekar han.

Men det finns goda skäl att fortsätta utforska munhälsans betydelse, tycker han. En faktor som intressera­r cancerfors­kare är om låggradig, kronisk inflammati­on ger en gynnsam grogrund för cancercell­er och tandköttsi­nflammatio­n är just en sådan.

– Via sådana här studier kan man därför kanske få inspel till rena orsakssamb­and och lära sig förstå hur man ska stävja sådana här inflammati­oner och blockera så att det inte blir cancerutve­ckling. Cecilia Klintö/tt

 ?? FOTO: BERTIL ERICSON/TT ?? För dem som haft tandköttsi­nflammatio­n ökade cancerrisk­en.
FOTO: BERTIL ERICSON/TT För dem som haft tandköttsi­nflammatio­n ökade cancerrisk­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden