Hallands Nyheter

Aldrig vilse med rätt mobilkarta

- @wieselgren på Twitter Eva Wieselgren

Moderna mobiler har gps. Men för att du lätt ska hitta vägen behövs en bra karta också

Har du en iphone eller en androidmob­il har du också en gps-mottagare. Det vet de flesta och många använder Googles kartor för att navigera i bilen eller till fots. De brukar funka jättebra om du vill hitta fram till hotellet eller fiskrestau­rangen på semestern.

Men går du vilse i skogen eller på fjället är de inte till lika mycket hjälp.

ATT SÄTTA PÅ terrängläg­et eller satellitfo­tona kan se trevligt ut, men det hjälper dig inte att du ser ett foto av trädkronor om du fortfarand­e inte ser var stigen eller träsket är.

Då är det bättre med en terrängkar­ta som inte bara visar vägar och hus utan också höjdkurvor, stigar och sankmarker.

Förr var det dyrt att köpa svenska terrängkar­tor. Nu går de att hämta gratis på lantmäteri­et. se Du kan göra en digital kartbok att spara som pdf eller skriva ut ett kartblad.

Men det är mycket mera praktiskt att ha kartorna inne i mobilen, så att du ser din positon på kartan, och kan spara ett spår där du har gått.

DET FINNS FLERA appar med terrängkar­tor. Den jag vill tipsa om här är en gammal favorit Viewranger. Den finns för både android och iphone.

Det kostar lite att hämta Lantmäteri­ets terrängkar­tor, men det går att använda gratiskart­or också. Du köper det du behöver. Med nedladdade kartor behövs ingen mobiltäckn­ing för att du ska kunna hitta rätt.

Du kan också ladda ned rutter med vandrings- och cykelleder som andra har lagt upp.

Viewranger har många funktioner och det kan en stund att lära sig hur allt funkar. Men det är väl investerad tid. Viewranger fungerar över plattforms­gränserna. Kartor och rutter du köpt på en iphone kan laddas ned även till en android och vice versa.

NACKDELEN MED ATT använda mobilen som karta är att det tar på batteriet att ha skärmen tänd och gps:en igång. Det är smart att ha med ett laddat reservbatt­eri på turen även om du inte planerar att vara ute länge.

I ett nödläge vill du ha batteri kvar så att du kan ringa, och skicka din position till någon som kan hjälpa dig.

I VIEWRANGER SÄNDER du en buddy beacon när du vill att någon annan ska veta var du är. Den som har din kod kan se din position i appen eller på webben.

Du kan också skicka din plats från Googles kartor genom att sätta en kartnål och sen välja att dela, t ex med sms.

 ?? Bild: EVA WIESELGREN ?? PÅ TUR. Med en terrängkar­ta ser jag var mossen är, och stigen. Det är guld värt. Läs mer om appen på viewranger.com
Bild: EVA WIESELGREN PÅ TUR. Med en terrängkar­ta ser jag var mossen är, och stigen. Det är guld värt. Läs mer om appen på viewranger.com
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden