Hallands Nyheter

Duplantis lägger ribban högt

Den fina tekniken, finslipad sedan barnsben, har redan tagit honom in i världselit­en. Det räcker inte för 17-åriga stavhoppsf­enomenet Armand Duplantis, som älskar att sätta press på sig själv: – Min potential är oändlig. Det kommer alla märka under åren s

- MARIE HALLMAN TT

Vm-guld. Os-guld. Världsreko­rd. Den bästa stavhoppar­en som någonsin har funnits. Armand Duplantis räknar upp sina mål som om de vore de mest självklara sakerna i världen. Hybris? Nej, faktiskt inte. Förbundska­ptenen Karin Torneklint försökte för ett par år sedan dämpa allas förväntnin­gar på ”Mondo”. Det gör hon inte längre:

– Han är liksom född med en stav i handen. Är snabb och explosiv. Sedan måste man få vara kaxig också. Får man inte tro på det så är det svårt att lyckas.

Armand Duplantis tränas av sin amerikansk­e pappa Greg, som också har varit stavhoppar­e. Fysträning­en kör Armand med sin svenska mamma Helena, som även hon har tävlat i friidrott som mångkampar­e.

HAN BÖRJADE HOPPA som fyraåring – hemma på gräsmattan – tillsamman­s med pappa och två bröder och har fortsatt finslipa tekniken hemmavid tills nu när gården i Lafayette, Louisiana, inte längre räcker till.

– Han ville ta längre och längre ansats, då gjorde vi hål i staketet. Till slut fick han börja ansatsen ute på gatan, sprang genom hålet och fram till ställninge­n längst in på bakgården. Men nu har grannen byggt en tegelmur precis bredvid. Det känns lite för farligt, sade mamma Helena med ett skratt.

DEN OVANLIGA TRÄNINGSPL­ATSEN har gjort Duplantis van vid regn och motvind och inte minst format den teknik som gjorde att han satte nytt juniorvärl­dsrekord (5,90) för 19-åringar i april. Inför VM i London, som inleds på fredag, ligger han trea på årets världsbäst­alista för seniorer.

– Just nu är jag däruppe på ett moln och svävar, jag väntar bara på att komma ner på jorden igen, sade Duplantis i samband med lag-sm för några veckor sedan.

– Det har verkligen varit galet. Jag har en sådan drömsäsong som alla drömmer om att ha någon gång i livet. Det är bara det att när jag mognar i kroppen och blir ännu starkare och snabbare så kommer jag hoppa ännu högre.

För supertalan­gen lämnar inget åt slumpen.

– Jag har utvecklat min egen teknik och ägnat många timmar med min fantastisk­a pappa åt att studera på video hur de bästa hoppar och vad jag kan utveckla själv. Stavhopp bygger på avancerad matematik och fysik så vi har klurat ut vad jag bör göra för att bli bäst, sade Duplantis som redan lurar betraktare­n att tro att det är hur enkelt som helst.

– Vi har tittat i detalj på hur mycket styrka som är optimalt, hur man springer med staven på mest effektiva sätt, hur man får den perfekta isättninge­n av staven och så vidare. Stavhopp handlar så mycket om rätt teknik.

Förebilden är franske stjärnan Renaud Lavillenie, silvermeda­ljör senast vid OS i Rio de Janeiro 2016.

– Renaud slösar ingen energi alls, det ser inte ens ut som att han tar i. Han hoppar så mjukt samtidigt som han för in så mycket energi i staven att det blir som en explosion av kraft.

PRECIS SOM FÖR Armand Duplantis, killen som älskar att sätta press på sig själv eftersom just det och stora mästerskap ger en adrenalink­ick han inte vill vara utan.

– Många har sagt åt mig att ”slappna av och ha kul”. De ser mitt allvarliga ansikte på tävling och tror att jag kommer bränna ut mig själv med för höga mål. Men vet du, jag älskar stavhopp. Att tävla, vinna guld, vinna mästerskap och sätta rekord – det är det roligaste jag vet.

– Jag vill inte bara vara med. För mig är ”ha kul” detsamma som att sätta personbäst­a. För känslan när man hänger där i luften på väg ner... den känslan är fantastisk. Jag önskar att alla kunde få känna den.

 ?? Bild: CARL SANDIN ?? MEDALJHOPP? Inför VM i London ligger sjuttonåri­ge Armand Duplantis trea på årets världsbäst­alista för seniorer.
Bild: CARL SANDIN MEDALJHOPP? Inför VM i London ligger sjuttonåri­ge Armand Duplantis trea på årets världsbäst­alista för seniorer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden