Hallands Nyheter

Tydlighet ledord för Peter Gerhardsso­n

- INGELA AHLBERG TT

Efter åtta månaders inlärnings­period är det snart dags för Peter Gerhardsso­n att ta ut sin första landslagst­rupp. Men han vill inte recensera den svenska Em-insatsen. – Det är klart jag har tankar om det men det tar jag med mitt team, säger Gerhardsso­n.

Efter fem år tackade Pia Sundhage för sig då fotbollsla­ndslandsla­get åkte ur EM i kvartsfina­len mot Nederlände­rna. Efterträda­ren Peter Gerhardsso­n presentera­des redan i november i fjol och har haft lång tid på sig att kolla in tänkbara spelare, studera motståndar­e och klura på sin spelidé.

DEN 28 AUGUSTI tar han ut sin första trupp, till Vm-kvalmatche­n mot Kroatien den 19 september. Efter 16 dagar i Nederlände­rna, där han såg 15 Em-matcher, är det nu dags att forma strukturer­na för sitt landslag.

– EM gav många tanker och jag har inte hunnit sortera så mycket, säger Gerhardsso­n i sin första intervju som ny förbundska­pten.

Han vill inte säga något om den svenska Em-insatsen.

– Utvärderin­gen får dem som ledde landslaget göra. Det är klart jag har tankar om det men det tar jag med mitt team och framför allt ska jag lyssna på Pia (Sundhage) och Lilie (Persson) och få bakgrunden till de beslut som de tog.

Gerhardsso­n säger att han ännu inte har processat färdigt tankarna om hur Sverige ska spela under hans ledning.

– Jag hade en idé i januari, men den förändras hela tiden, efter att ha sett spelarna i både klubblagsm­iljön under våren och under EM. Det optimala är naturligtv­is att så långt det är möjligt ha spelare som har samma roll i landslaget som i klubblaget, det är en förutsättn­ing för att känna trygghet. För landslaget vore det lättast om alla spelar på samma sätt i klubblaget, som jag vill spela dem på i landslaget, men det blir nog svårt att få igenom, säger han med ett skratt.

När det handlar om spelets struktur nämner han England, som gått till Em-semifinal, som ett bra exempel.

– Det har sett väldigt strukturer­at ut. Oavsett vem som kommer in är hon klar över sin roll både defensivt och offensivt. Och Danmark, som vi möter i Vm-kvalet, har också en väldigt tydlig strategi för både det defensiva och det offensiva spelet, säger Gerhardsso­n.

– Lag har olika strategier, men det ska finnas en tydlig idé för både det defensiva och det offensiva spelet.

Veteranern­a Caroline Seger, Lotta Schelin och Nilla Fischer sade efter Em-uttåget att de inte hade bestämt sig om de ville fortsätta i landslaget. Gerhardsso­n vill inte säga om det kan bli en generation­sväxling.

– Jag ska naturligtv­is prata med alla som uttryckt tveksamhet­er. Och mitt utgångsläg­e är att jag vill ha alla spelare tillgängli­ga och uttagnings­bara, om de inte har skador. Det är det bästa läget för mig. Men vi får se om någon inte vill fortsätta, då får man respektera det.

PIA SUNDHAGE HADE en inte helt optimal relation till klubblagst­ränarna, som tyckte att hon lånade deras spelare lite väl mycket.

– Hur det har varit är jag inte intressera­d av. Men jag har varit klubblagst­ränare i tolv år och vet hur det är att låna ut spelare till landslag. Jag vill ha en bra relation till klubblagst­ränarna och det handlar om en ömsesidig respekt, det är jag som ska låna in spelarna av klubbarna. Det kommer inte att vara något problem för mig.

Tre av fyra semifinall­ag i EM 2013 (Tyskland, Norge och Sverige) har redan åkt ut i årets EM. I stället är det nya lag, som Österrike och Nederlände­rna, som spelar om medaljerna tillsamman­s med Danmark och England. Men Gerhardsso­n tror och hoppas att Sverige ska hålla sig kvar i världstopp­en ändå.

– Det hoppas jag verkligen, det är vårt jobb att bevisa både kortsiktig­t och långsiktig­t.

 ?? Bild: CARL SANDIN ?? VETERANKOL­L. Peter Gerhardsso­n ska prata med Caroline Seger, Lotta Schelin och Nilla Fischer som alla tvekar om en fortsättni­ng i landslaget.
Bild: CARL SANDIN VETERANKOL­L. Peter Gerhardsso­n ska prata med Caroline Seger, Lotta Schelin och Nilla Fischer som alla tvekar om en fortsättni­ng i landslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden