Hallands Nyheter

Vilset rymdäventy­r med oklar målgrupp

- MATS JOHNSON

RYMDÄVENTY­R

Den franska tecknade serien Linda och Valentin läste jag som ung tonåring, för drygt fyrtio år sedan. Samma serie läste Luc Besson, som inte har kunnat släppa de här rymdäventy­ren. Aningen sent kommer Valerian and the city of a thousand planets (live action och inte animerad), baserad på de gamla seriealbum­en Ambassadör­en som försvann och De tusen planeterna­s rike.

Utan en hiskeligt hög budget ser filmen påkostad ut, men jag vet inte riktigt vad Besson tänkt sig för målgrupp. Filmen är ofta barnslig, utan att vara en barnfilm. Det rätta trycket saknas i actionscen­erna. Huvudrolls­innehavare­n Dane Dehaan, som ser ut att vara max 15 bast och inte är mycket till skådis, kan väl inte ha några fans över huvud taget?

Efter en inledning i flummig Avatar-stil blir spelplatse­n den väldiga futuristis­ka staden Alpha. Då är filmen snygg att titta på, de visuella tankarna går till både Ridley Scotts Blade Runner och Bessons egen Det femte elementet.

EN MÖJLIGEN LÖMSK kommendör (Clive Owen) blir kidnappad. Det så kallade Pärlfolket har inte längre en planet att bo på. Att det finns ett samband listar alla ut snabbt.

Hursomhels­t får de unga agenterna Valerian/valentin (Dehaan) och Laureline/linda (Cara Delevingne) i uppdrag att styra upp rubbet.

VALERIAN AND THE CITY OF A THOUSAND PLANETS Regi: Luc Besson, Frankrike, 2017 (137 min)

SÅ MYCKET MER till (rörig) handling har Besson inte att komma med. Om Besson satsat på att göra en utpräglat fransk science fictionfil­m, med franska skådisar och dialog på franska, hade filmen i alla fall stuckit ut. Det gör den inte när regissören anpassat sig efter Usamarknad­en. Att filmen redan floppat i Staterna, där ingen hört talas om Linda och Valentin, kom inte som någon större överraskni­ng.

 ?? Bild: NOBLE ENTERTAINM­ENT ?? LOST IN SPACE. Dane Dehaan och Cara Delevingne är vilse i ett plottrigt manus, som rymdfarand­e specialage­nter i söndersåga­de Valerian and the city of a thousand planets.
Bild: NOBLE ENTERTAINM­ENT LOST IN SPACE. Dane Dehaan och Cara Delevingne är vilse i ett plottrigt manus, som rymdfarand­e specialage­nter i söndersåga­de Valerian and the city of a thousand planets.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden