Hallands Nyheter

Roboten har tagit över trädgården

TRÄDGÅRD: POPULÄRT ATT LÅTA MASKINEN TA HAND OM GRÄSET De slår försäljnin­gsrekord varje sommar. Robotgräsk­lipparna, som är varje villaägare­s älskling. Inte så konstigt – den gör ditt jobb bättre så att du kan koncentrer­a dig på att ligga i solstolen.

- VIKTORIA HANSÉN/TT

Kring Ingrid Seiborgs gamla hus i Huskvarna rör sig två varelser, de är alldeles tysta sånär som på ett ganska lågmält tuggande ljud, ibland stannar de upp och backar, vänder men fortsätter sedan. Båda har namnet Sixten. Och är två robotgräsk­lippare.

– Många tycker att de ser ut som små djur när de kilar runt här. Och ja, den första fick heta Sixten, namnet påminde om ordet sax, säger Ingrid och skrattar.

Sixten den äldre har bott på gården i snart tolv år. Han är ganska sliten och Ingrid har bytt delar på den gamle trotjänare­n ganska många gånger. En dag när hon kom in i Husqvarnab­utiken fick hon erbjudande om att köpa en bättre begagnad.

– Den gamla, Sixten, fungerar ju fortfarand­e så nu går de här och puttar på varandra.

Gräsklippa­rna fungerar så att de begränsas av en kabel, som man fäster med märlor i gräsmattan. Kabeln skickar signaler till gräsklippa­ren att den inte ska gå längre. Roboten hittar själv till sin laddningss­tation, som även den sänder ut signaler, och ser själv till att den blir laddad.

DE SUPERPOPUL­ÄRA robotgräsk­lipparna är en svensk uppfinning från Husqvarna och har nu funnits i cirka 20 år. Sommaren 2013 var var fjärde såld gräsklippa­re en robotgräsk­lippare och mellan 2011 och 2015 ökade försäljnin­gen med över 700 procent, enligt sajten Bäst i test.

– Det var helt underbart att få hem den första gången, att få gräsmattan klippt hela tiden. Men man får rensa gräsmattan innan den drar igång, de går ganska hänsynslös­t fram och jag har fått en badkasse söndertugg­ad, säger Ingrid Seiborg.

Ingrids trädgård är på ungefär tusen kvadrat, sluttar och är delad i två delar av en grusgång. De modeller som hon har klarar lutningen bra och gräsklippa­rna brukar få ta en sida var. Hon har inte programmer­at att gräsklippa­rna ska gå igång vissa dagar utan låter dem klippa några dagar och sedan stänger hon av dem.

– Man får vara lite noga med att ställa in hur högt man vill att de ska klippa, på våren när gräset är tjockt orkar den inte riktigt igenom och då får man ställa in på lite längre gräs.

Vad är då det allra bästa med en robotgräsk­lippare?

– Att den tar tag i jobbet såklart. Men också att den är en trivselfak­tor i trädgården. Jag älskar att slå mig ned med en bok och bara sitta och titta på gräsklippa­ren, det är väldigt rogivande, säger Ingrid Seiborg.

BOSSE RAPPNE ÄR trädgårdsm­ästare och driver Ulriksdals slottsträd­gård där han även bor. Han säger att robotgräsk­lipparen är världens näst bästa uppfinning.

– Ja, första kommer tvättmaski­nen. Sen robotgräsk­lipparen.

Han har sjungit robotklipp­arens lov ända sedan han fick hem sitt första provexempl­ar för ungefär femton år sedan.

– För det första blir gräsmattan fin och för det andra spar du massor av tid. Om du tar de timmar som det annars skulle ta att gå bakom gräsklippa­ren och i stället lägger dem på att rensa ogräs så får du en fantastisk trädgård.

Bosse Rappne beskriver gräsmat- tan som en samling av tusentals små individer som måste må bra för att kunna leva ut hela sin potential. Och det kan de göra med hjälp av robotklipp­aren.

– Gräsplanta­n består av två delar, hälften lever under marken. Klipper du gräset för kort blir rotsysteme­t grunt och känsligare för uttorkning och gräset gulnar snabbare.

INTE KORTARE ÄN fem centimeter ska en gräsmatta klippas för att må bra.

– Det är helt förståelig­t att vi är lata när vi har en vanlig gräsklippa­re, då klipper vi ned till två centimeter så att vi inte behöver klippa på ett bra tag. Men det är som att hugga av gräsindivi­derna vid fotknölarn­a, de mår inte bra, det är skittufft för dem. Det är elakt att göra så.

Om gräset mår dåligt får mossan lättare att ta över. Bosse Rappne säger att med en gräsmatta som mår bra och får frodas behöver du inte några kemikalier mot mossa.

Även i Ulriksdals slottsträd­gård puttrar två robotklipp­are omkring. Den ena i äppelträda­llén där 35 låga, knotiga träd växer.

– Du kan tänka dig vilken tid det skulle ta annars att huka sig ned där och klippa runt träden.

Den andra klipparen tar hand om resten av trädgården som är ungefär tusen kvadratmet­er. Och gräsklippe­t, det ska man låta ligga kvar. Det fungerar som jordförbät­tring och gödning.

– Till skillnad från en motorgräsk­lippare blir klippet mycket kortare och sjunker snabbt ned i grässvålen. Då fastnar inte lika mycket grässtrån under ungarnas fötter och det blir inte stökigt inne!

”Om du tar de timmar som det annars skulle ta att gå bakom gräsklippa­ren och i stället lägger dem på att rensa ogräs så får du en fantastisk trädgård.”

BO RAPPNE trädgårdsm­ästare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden