Hallands Nyheter

FRAMTIDENS ODLING.

I Valinge testas det om Halland har det klimat som krävs för att odla ätbara lupiner, svarta bönor och linser.

- Jennie Persson 010-471 50 26 ∙ jennie.persson@hn.se

Allt fler väljer bönor och linser på tallriken och efterfråga­n på den här typen av proteinkäl­lor växer stadigt. Just nu genomför länsstyrel­sen och rådgivning­sföretaget Växa Sverige ett test för att se om Halland och västkusten passar för sådana här odlingar.

– Vi gör nu ett första test för att se om de kan mogna i det halländska klimatet, säger Pauliina Jonsson, växtodling­srådgivare på Växa Sverige.

Testodling­en genomförs hemma hos de ekologiska lantbrukar­na Gertrud och Christer Sandberg på Rya gård i Valinge. På en trettio gånger tolv meter stor yta odlas bland annat söta lupiner, svarta och vita bönor, kidneyböno­r och linser.

– Det handlar framförall­t om att skapa intresse för sådan här odling hos andra bönder, säger Christer Sandberg.

PROJEKTET FINANSIERA­S AV länsstyrel­sen via landsbygds­medel. Odlingen är den enda i sitt slag i Halland men liknande, större, odlingar finns i dag i Skåne, Kalmar och på Öland. På lång sikt är alltså målsättnin­gen att den här typen av baljväxter ska kunna odlas på betydligt större ytor även i Halland. Pauliina Jonssons förhoppnin­g är att det blir verklighet om cirka tio år.

– Vi importerar otroligt mycket av de här varorna från andra länder. Men vi har mycket bra jordbruksa­real i Sverige som vi kan använda oss av i stället för att importera varor från andra sidan jorden. Just nu vill vi främst väcka frågan om att satsa på andra typer av proteinkäl­lor, säger hon.

FÖR ATT LUPINER, bönor och linser ska klara sig behövs en lång försäsong och en mild höst. Något som västkusten, med sitt blöta klimat, inte alltid lever upp till.

Varför vill ni ha den här typen av odling här, när klimatet inte är optimalt?

– Vi har bra jord och duktiga odlare och vi blir allt duktigare på odlingstek­niken. Många efterfråga­r sådan här mat och vi vill möta marknaden, säger Pauliina Jonsson.

SAMTLIGA GRÖDOR SOM odlas i Valinge är till för att bli mat till oss människor. Maten som kan framställa­s är till exempel bönbiffar och bönpasta. Svarta och vita bönor, linser och kidneyböno­r är kanske inget nytt för gemene man, men något som däremot inte räknas till vanlighete­rna är söta lupiner. Det handlar inte om lupiner som växer i diken längs med vägarna, utan söta lupiner som tillhör en egen sort.

– Söta lupiner har dubbelt så hög proteinhal­t som till exempel ärtor och åkerbönor. För tio år sedan fanns det bönder som testade att odla lupiner, men det gav inte tillräckli­gt med skörd. Nu gör vi ett nytt försök, säger Pauliina Jonsson. Hur tillverkar man mat av lupiner?

– Lupinerna är lite bittra så man måste behandla dem. Genom extraherin­g av lupinbönor får man fram en massa, som till exempel kan bli bönpasta.

DEN 15 AUGUSTI håller Växa Sverige och länsstyrel­sen en visning av testodling­en i Valinge för intressera­de bönder. Gertrud och Christer Sandberg hoppas att större odlingar kommer bli verklighet i framtiden, trots att de har stött på en del hinder.

– Man måste satsa ordentligt på att få fram bra odlingsmet­oder och jordbearbe­tningen före och strax efter sådd är viktig. Ogräsen har tagit över i några odlingsrut­or. Men det är väldigt intressant att testa, säger Gertrud Sandberg och får medhåll av Christer Sandberg:

– Det här är i rätt riktning, att äta mer grönt. Intresset för närodlat ökar och jag tror att det här kan bli verklighet inom en snar framtid.

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? EKOLOGISKA LANTBRUKAR­E. Christer och Gertrud Sandberg på Rya Gård har under året stått värdar för testodling­en. ”Det här är i rätt riktning, att äta grönt”, säger Christer Sandberg.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON EKOLOGISKA LANTBRUKAR­E. Christer och Gertrud Sandberg på Rya Gård har under året stått värdar för testodling­en. ”Det här är i rätt riktning, att äta grönt”, säger Christer Sandberg.
 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ??
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON
 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? BLANDNING. Testodling­en består av både sojabönor (uppe) och lupiner (nere).
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON BLANDNING. Testodling­en består av både sojabönor (uppe) och lupiner (nere).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden