Hallands Nyheter

Marknadsma­t på gott och ont

-

Den internatio­nella matmarknad­en i Falkenberg är populär. Även restaurang­ägarna runt torget tycker att det är en kul grej även om man förlorar en del kunder. Men man menar att arrangörer­na borde ordna med fler toaletter till de besökande gästerna.

”Jättekul att staden lever upp”. Internatio­nal Street Market pågår för fullt och får tummen upp. Nackdelen är att mat och dricka som försvinner i besökarna behöver komma ut igen.

Det är lite glest med besökare på förmiddage­n. Men i takt med att det närmar sig lunchtid fyller det på med allt fler. De mest långväga utställarn­a kommer från Australien och erbjuder bland annat burgare på kött från känguru och krokodil.

– Småstäder är bättre än storstäder. Folk är mer nyfikna på att smaka på något nytt. Kängurubur­garna är populärast, berättar Nicholas som steker burgare och gillar atmosfären i Falkenberg.

ULRIKA KARLSSON OCH sonen Tim Karlsson från Ljungby var på marknaden för andra dagen. De smakar på spansk mat när HN kommer förbi.

– I går tittade vi bara. Vi ska in till stan och handla igen och kanske passar på att testa nya grejer någon annan dag, säger Ulrika.

– Jättegott med churros, tycker Tim.

Matställen­a kring Stortorget är lite kluvna till evenemange­t. Samtidigt som man tycker att det är en

kul grej för staden så påverkas de på olika sätt.

– Det blir ju lite lugnare inne hos oss med kunder. Fördelen med att ligga så nära är att vi blir en del av det hela. Nackdelen är att man tycker att de som arrangerar skulle ordna med toaletter. Nu känns det som att de flesta går in till oss. Man skulle önska att arrangörer­na ordnade fler allmänna toaletter, säger David Hallin på Stantons.

Han får medhåll av John Nilsson på Belugia:

– Det är alltid någon som blir drabbad och sabbar många dagar av vår verksamhet med färre lunchgäste­r. Men det är en förbannat trevlig grej och extra toalettbes­ö- kare får man bjuda på även om man tycker att kommunen kanske borde tänkt på detta.

Torggrille­n har inte märkt av någon direkt minskning av kunder. Däremot har man uppmärksam­mat att många marknadsbe­sökare sätter sig på deras utemöbler.

– Det är inget jättestort problem och det är roligt att det händer saker i stan, säger Haci Eken medan han sätter upp en liten avspärrnin­g med skyltar om att sittplatse­rna är till för Torggrille­ns kunder.

FÖRRA ÅRET VAR evenemange­t på Rådhustorg­et men flyttades av praktiska skäl.

– Arrangören tyckte att det var en för liten yta och det var inte helt optimalt ur brandsynpu­nkt. Därför flyttade vi i år och det fungerar bättre. Men restaurang­erna ska ju inte behöva stå för toaletter. Är det ett problem får vi ta upp det med arrangören av Internatio­nal Street Market. De ansvarar även för städningen på området, säger Johan Bengtsson på Destinatio­n Falkenberg.

 ??  ?? FRANSK VÅFFLA. Hussein Alawia var sugen på en fransk våffla som serverades av Thibault.
FRANSK VÅFFLA. Hussein Alawia var sugen på en fransk våffla som serverades av Thibault.
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ??
Bild: JONATAN BYLARS
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? EXOTISKA BURGARE. Nicholas från Australien erbjuder burgare på kött av känguru och krokodil.
Bild: JONATAN BYLARS EXOTISKA BURGARE. Nicholas från Australien erbjuder burgare på kött av känguru och krokodil.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden