Hallands Nyheter

Handlarna missnöjda med torsdagar

– Riktigt dålig planering och ett stort misslyckan­de! Det är Akademibok­handelns chef Lars Göranssons tuffa kritik mot sommarens långtorsda­gar vid Varbergs torg.

- Martin Erlandsson 010-471 53 40 ∙ martin.erlandsson@hn.se

Redan efter årets första långtorsda­g tyckte Lars Göransson att arrangeman­get hade gått i stå och var en flopp. Inför sommarens sista torsdag med långöppet till klockan 21 står han fast vid sin uppfattnin­g.

– Det har nog aldrig varit sämre än i år, trots att det snackades om en nystart med dj och sandstrand. Om man vet att allt faller när det regnar måste man ju ha en plan B, men nu har ju de senaste två långtorsda­garna har varit som vilka kvällar som helst. Förra veckan hände ingenting alls och torsdagen dessförinn­an var det bara ett handbollsm­ål på torget, säger Lars och kallar det en organisati­onsmiss.

– Det finns potential, men man verkar ha gjort det för enkelt för sig. Kanske har arrangörer­na varit för sent ute eller så är felet att ingen har bollen.

FÖR DE BUTIKER som inte ökar försäljnin­gen, men precis som Akademibok­handeln känner att de måste ha öppet extra länge, kan sommarens torsdagar bli en förlustaff­är med tanke på de ökade personalko­stnaderna.

– Marknad Varberg kanske kan locka turister till Varberg och även få människor till torget, men sedan behövs ju en tredje sak, att få in folk i butikerna. Det har inte lyck-

”Om man vet att allt faller när det regnar måste man ju ha en plan B”

LARS GÖRANSSON

ats, säger Lars Göransson.

Andra butiker än Akademibok­handeln har också märkt att det bara blir ett fåtal kunder på torsdagskv­ällarna. På Rydholms dammodehus tror man att flytten av tivolit från torget till Barnens badstrand kan ha minskat intresset för butikerna nära torget.

– Ja, det tror vi också. För oss har långtorsda­garna i alla fall varit sämre i år än tidigare, säger Sandra Johansson på Gina Tricot.

MAGNUS THOMSON ÄR näringsliv­sutvecklar­e på Marknad Varberg, som står bakom långtorsda­garna ihop med Varberg Handel, åtta fastighets­ägare, Sparbanken och Varbergs stadshotel­l. Han berättar att budgeten inte räcker för att vädersäkra evenemange­n på det stora torget och vill utvärdera sommaren i lugn och ro med de andra medarrangö­rerna.

– Vi vill ha hela bilden, med mer fakta, innan vi diskuterar bland annat om det var rätt att flytta tivolit och om butikerna ska ha öppet till 21 även nästa år. Vi vet ju att det är tryck i stan när det är fint väder.

ÄVEN BJÖRN LUNDH, affärschef på Ica Kvantum och medlem i Varberg Handels styrelse, vill avvakta med utvärderin­gen tills den sista långtorsda­gen med det stora utomhusbio­eventet är avklarat.

– Det vi vet nu är att en del butiker är väldigt nöjda och några är missnöjda. Vi har tyvärr haft otur med vädret då delar av arrangeman­get har regnet bort vid några tillfällen, konstatera­r Björn.

 ??  ?? BIO. Den tidiga filmvisnin­gen drog torget fullt. ”Vaiana” lockade publik i alla åldrar den sista långtorsda­gen för i år.
BIO. Den tidiga filmvisnin­gen drog torget fullt. ”Vaiana” lockade publik i alla åldrar den sista långtorsda­gen för i år.
 ?? Bild: MARIA HJULSTRÖM ??
Bild: MARIA HJULSTRÖM
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden