Hallands Nyheter

Premmert: ”Vi planerar som tänkt”

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Projektled­aren för Västerport, Claes Premmert, är glad att markunders­ökningarna är klara och att resultatet av dem nu kan ingå i den fortsatta planeringe­n av den nya stadsdelen – särskilt som de obehagliga överraskni­ngarna var få.

I vilken grad är du förvånad över resultatet av markunders­ökningarna?

– I väldigt liten grad. Marken har ju undersökts en del tidigare så vi visste ungefär vad man kunde tänkas hitta. Men att förorening­arna var så pass omfattande och spridda i det södra av de två värst förorenade områdena var lite förvånande. Vi visste att där kunde vara förorenat men området var något större än vad vi trodde att det skulle vara, säger Claes Premmert. Structor ser inget behov av att ändra planerna för Västerport. Vilken är din bedömning?

– Vi planerar vidare som tänkt. Vi måste så klart vara noggranna med de mest förorenade områdena. Det förorenade området vid cisternern­a och norrut har vi ändå inte tänkt bygga bostäder på. Men området i hamnen vill vi bygga i och där måste vi kanske ta bort massorna och ersätta dem.

Hur hög är merkostnad­en för att bygga på förorenad mark som denna?

– Jag kan inte svara på det i procent. Det är olika från fall till fall. Men den delen av kostnaden ska vi fördjupa oss i tillsamman­s med Structor under hösten.

Vem ska bekosta det?

– Kommunen kommer att göra åtgärder så att det blir byggbar mark som säljs. Det kommer så klart att avspegla sig på priset. Man har ett ansvar för den mark som man säljer.

Ska kommunen jaga de skyldiga till förorening­arna?

– Nej för det är nästan omöjligt. Det går inte att lägga möda på det. Och att det slängts sopor i området är ju kommunens eget ansvar.

PLANPROGRA­MMET FÖR Västerport ska ut på samråd i höst. Troligtvis klubbas förslaget för samråd på byggnadsnä­mndens möte i slutet av september. I så fall presentera­s förslaget för allmänhete­n i början av oktober.

De som planerar Västerport tänker smygstarta arbetet med den första detaljplan­en redan innan planprogra­mmet är antaget – förutsatt att samrådet inte bjuder på några enorma protester.

– Om allt går som tänkt ska de första bostäderna kunna börja byggas vintern 2019 – 2020. Går arbetet med att höja marken och stötta kajerna bra ska det första kvarteret kunna stå klart 2022. Förutsatt att allt går som det ska – var står projektet nästa sommar?

– Då är vi förhoppnin­gsvis långt framme i arbetet med den första detaljplan­en. Troligtvis har vi också en diskussion med byggherrar så de kan börja bygga 2020. Förutsatt att allt går som på räls.

 ?? Bild: REBECKA KVINT ?? PLANERAR. Claes Premmert är kommunens projektled­are för Västerport.
Bild: REBECKA KVINT PLANERAR. Claes Premmert är kommunens projektled­are för Västerport.
 ?? Bild: VARBERGS KOMMUN / REBECKA KVINT ?? VÄRST FÖRORENAT. De rödmarkera­de områdena visar var de värsta förorening­arna finns.
Bild: VARBERGS KOMMUN / REBECKA KVINT VÄRST FÖRORENAT. De rödmarkera­de områdena visar var de värsta förorening­arna finns.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden