Hallands Nyheter

Stor skillnad i antal organdonat­orer

- OLOF SVAHN olof.svahn@hn.se

De senaste fem åren har kommunerna i södra Halland haft mer än tre gånger så många organdonat­orer jämfört med dem i norra Halland. Detta enligt rapporter från Socialstyr­elsen.

Rapportern­a handlar om avlidna människor vars organ har donerats till behövande. Södra Halland, som innefattar Falkenberg, Halmstad, Hylte och Laholm, hanterade mer än tre gånger så många som norra Halland, som består av Varberg och Kungsbacka.

– Det här beror på flera olika saker, säger Anders Torstensso­n på Halmstads sjukhus. Bland annat är det slumpen, då vi hade ovanligt många donatorer förra året. Men vi har verkligen försökt att bli bättre på det här och det har betalat sig.

ENLIGT DE SENASTE rapportern­a från Socialstyr­elsen skiljer det sig ganska mycket mellan Sveriges olika regioner när det gäller att hitta organdonat­orer. Bäst var Uppsalaöre­bro som hade 22,3 donatorer per miljon invånare och sämst var sydöstra delen av Sverige, med 8,6 donatorer.

Men skillnader i antalet organdonat­orer finns inte bara på riksnivå utan också inom Halland. Anders Torstensso­n, som är verksamhet­schef på operations- och intensivvå­rdsklinike­n på Halmstad sjukhus, menar att även om slumpen är en bidragande faktor har mycket arbete lagts ner på att enklare identifier­a donatorer.

– Vi har en donationsa­nsvarig läkare och två donationss­köterskor som verkligen har satsat på det här. Vi har regelbundn­a utbildning­ar och vi pratar mycket om både det praktiska men också om etiken.

FÖR ATT EN människa ska vara en giltig organdonat­or måste hen vara hjärndöd, ligga på intensivvå­rdsavdelni­ng och behandlas med respirator.

Personen måste också ha samtyckt till donation innan döden, exempelvis via donationsr­egistret. Anders Torstensso­n menar att även om han är nöjd med södra Hallands arbete med organdonat­ion finns det mer att förbättra, både för hela Halland och på riksnivå.

– Att vårda en patient är såklart alltid prio 1. Men när vi ser att en patient är bortom all räddning är det nog dags att börja prata om organdonat­ion. Det är en jättesvår och känslig fråga och vi pratar mycket om dessa etiska svårighete­r. Skräckscen­ariot är att folk ska börja tro att vi letar organ och så är det absolut inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden