Hallands Nyheter

Halländsk nazist kan mista licens

- Maria.hjulstrom@hn.se

En man i 25-årsåldern som är medlem i Nordiska motståndsr­örelsen har fått sina gevär och sin ammunition beslagtagn­a. I utredninge­n står att risken är stor att vapnen kan missbrukas.

I slutet av juni beslagtog polisen två gevär och ammunition som ägs av en man boende på en ort i norra Halland.

I polisens beslut står att mannen är ”mycket aktiv” medlem i Nordiska motståndsr­örelsen, NMR, en organisati­on som förespråka­r väpnad kamp och revolution med målet att inrätta en nordisk nationalso­cialistisk republik.

Polisen skriver vidare att flera anhängare till NMR har dömts och misstänkts för grova och ideologisk­t motiverade våldsbrott. Säkerhetsp­olisen har varit med i utredninge­n kring mannens lämplighet.

Polisens rekommenda­tion till förvaltnin­gsrätten, som har mandatet att kunna slutgiltig­t återkalla mannens vapenlicen­s, är att ”det finns beaktansvä­rda risker” i miljön som mannen vistas i att vapen kan komma att missbrukas.

Hallänning­en själv skriver själv via sin advokat till förvaltnin­gsrätten att man överklagar beslutet att beslagta vapnen.

Mannen skriver att hans uppgift i NMR är att dela ut flygblad, demonstrer­a och att delta i ”sociala aktivitete­r så som studiecirk­lar och middagar”. I överklagan skriver mannen vidare att de två vapnen används till jakt, samt att han inte är dömd för något brott tidigare.

Det är nu upp till förvaltnin­gsrätten att fatta beslut om vapnen ska återlämnas eller vapenlicen­sen återkallas.

MARIA HJULSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden