Hallands Nyheter

Barnen förlorare i dålig luft

”En genomsnitt­lig dag i Kina motsvarar fyra cigaretter – en dålig dag 20–30 stycken”

-

Myndighete­rna lovar bättre luft och livskvalit­et åt Kinas befolkning.

Facit hittills i år – en motsatt utveckling.

David Dong i Peking hör till de mest utsatta. Han är barn och dessutom drabbad av astma.

Inom- eller utomhus? Den här dagen är valet enkelt för Hannah Dong när hon väljer plats på ett kafé. Himlen är klarblå över Peking, det är sommar och då behöver inte kolverken drivas i samma höga takt som under den kalla vintern. Därför kan Hannah sitta utomhus när hon berättar familjens historia.

Precis som många andra kinesiska föräldrar har hon gett sin son både ett kinesiskt och ett västerländ­skt namn. När David var tre år upptäckte familjen att han hade andningssv­årigheter.

Ett läkarbesök bekräftade vad föräldrarn­a misstänkte, deras son hade astma.

– Han hostade kraftigt och vi förstod att något var fel. Nu märker vi att han får svårare att andas när det är höga halter av luftförore­ningar, säger hon.

Forskning har visat att luftförore­ningar kan förvärra astmasympt­om och bland de värst utsatta grupperna är just barn. Liu Chuanke, läkare vid ett av Pekings barnsjukhu­s, ser en tydlig trend:

– När det gäller barn som är 14 år och yngre har vi sett en klar uppgång av antalet astmafall. 1990 var 1,9 procent i den åldersgrup­pen drabbade. 2010 var andelen 3,2 procent, berättar han när TT träffar honom på hans kontor.

För en svensk är det svårt att förstå hur situatione­n kan vara i Peking när smogen är som värst, och hur pass långa perioder det kan fortgå. Hannah Dong väljer att beskriva hur det var när numera femårige David var ännu yngre.

– Han brukade säga till mig och min man att han ”älskade smogen” och tyckte det var konstigt när solen sken på honom.

Numera tar David Dong astmamedic­in i tablettfor­m varje dag. Vid extra höga halter av förorening­ar stänger hans dagis, vilket sker någon eller några dagar varje månad.

För familjen har de senaste månaderna varit tuffa, trots myndighete­rnas löften om att ta itu med luftförore­ningarna. Ny officiell myndighets­statistik visar att städer i Kina hade färre dagar med bra luft under årets första halvår jämfört med samma period 2016. I Peking med omnejd låg mängden ”bra” luftdagar på 50,7 procent, en nedgång med 7,1 procentenh­eter.

– Landets myndighete­r hävdar att luftkvalit­én blivit mycket bättre. Även om vi kan se en viss förbättrin­g under en tidsperiod på flera år visar våra analyser att det inte är så stor skillnad som de vill göra sken av, säger Elisabeth Muller.

2010 grundade hon, ihop med sin far, organisati­onen Berkeley Earth i Kalifornie­n som analyserar luftkvalit­eten i Kina. Bland annat vill man visa påverkan på människor genom en jämförelse med rökning. Elisabeth Muller förklarar:

– Detta är ju något som påverkar människor långsiktig­t, precis som rökning. En genomsnitt­lig dag i Kina motsvarar fyra cigaretter, en dålig dag handlar det i stället om 20–30 stycken.

Tobias Österberg/tt

 ?? FOTO: MAJA SUSLIN/TT ?? Andrum. När TT träffar Hannah Dong med sonen David är det är sommar och halterna av luftförore­ningar är låga. Betydligt värre kan det vara på vintern och som regel stänger Pekings skolor någon eller några dagar varje månad på grund av luftförore­ningar.
FOTO: MAJA SUSLIN/TT Andrum. När TT träffar Hannah Dong med sonen David är det är sommar och halterna av luftförore­ningar är låga. Betydligt värre kan det vara på vintern och som regel stänger Pekings skolor någon eller några dagar varje månad på grund av luftförore­ningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden