Hallands Nyheter

Ska bara googla lite först

- CECILIA WERNER

Om jag tar bort min familj så är det nog mina hundar jag älskar mest. Och vännerna så klart. Skoja bara. My one and only true love är fem tum stor och har ett namn som börjar på Sams och slutar på ung. (Och vem försöker jag lura? Som om familjen skulle komma före den?)

DET ÄR BARA att titta på svaren på följande frågor:

Vem är det jag trevar passionera­t efter om jag vaknar på natten?

Svar: Min mobil

Vem är den första jag vänder mig till på morgonen?

Svar: Min mobil

Vem får mig att skratta? Vem kommunicer­ar jag med? Vem har jag mest fysisk kontakt med?

Svar: Min mobil.

Hur känner jag mig när jag är utan den? (Övergiven, förvirrad, som en halv människa.)

Hur känner jag när jag tror att den är borttappad eller död? (Panikslage­n! Ångestfyll­d! Förkrossad!)

Hur blev denna lilla rektangulä­ra skärm min allra käraste och närmaste vän? Och vem är det egentligen som styr i vår relation?

TA BARA DET här med böcker. På ett år har jag inte läst en enda bok. Och då är jag uppfödd på böcker! Jag har i och för sig lyssnat

Hur blev denna lilla rektangulä­ra skärm min allra käraste och närmaste vän? Och vem är det egentligen som styr i vår relation?

på 503 000 ljudböcker under samma tid, men det är inte samma sak. För när jag lyssnar på ljudbok gör jag andra saker, på samma gång. Promenerar med hundarna. Plockar ur diskmaskin­en. Sorterar tvätt.

Och det är fantastisk­t att kunna förgylla måste-saker med en bra bok i öronen. Men det är fortfarand­e inte samma sak som att läsa.

FÖR NÄR JAG läser en bok, då gör jag inget annat. Jag sitter stilla och sugs in i en annan värld. Tiden försvinner, och omgivninge­n.

Det enda som hörs är det lilla prasslet när jag bläddrar. Ingen disk blir utplockad. Ingen tvätt vikt. För jag är någon annanstans. Och jag tänker: Om mobilen har fått mig, bokmalarna­s bokmal, att sluta läsa böcker – hur konstigt är det då att många barn aldrig börjar läsa på riktigt?

Så nu jäklar! Nu ska det bli ändring. Jag ska hävda mitt värde i den här relationen och visa var (bok)skåpet ska stå.

PÅ MITT NATTDUKSBO­RD ligger en riktig bok, med pärmar och sidor av papper. Jag har fått den av en vän och jag vet att den är bra.

Varje kväll ska jag läsa en stund och jag börjar NU, så fort jag är färdig med den här texten och stängt ner laptoppen jag har på magen.

Ska bara kolla Instagram först. Men det går fort. Lovar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden