Hallands Nyheter

Holm: ”Jag hade tänkt hålla mig borta”

- Svagt höjdhoppsk­val JOEL TIVEMO 031-62 40 00 joel.tivemo@gp.se

Det är snart tio år sedan Stefan Holm lade spikskorna på hyllan. Men när Friidrotts-vm går i London är han högst delaktig igen, både som tränare och tvexpert – och lär så vara inom en överskådli­g framtid.

Tingvalla IP. Stefan Holm krånglar sig förbi några funktionär­er nedanför läktaren och hälsar. Han ser inte ut att ha åldrats nämnvärt. De grå stråna sitter något tätare än när han gav upp karriären 2008 – annars är det som att en av svensk friidrotts största klivit direkt från världsscen­en till en undanskymd tillvaro som tränare på en värmländsk friidrotts­tävling. För det är det han gör i dag. Det var inte så det var tänkt.

– Jag hade tänkt hålla mig borta. Om Melwin, min son, ville tävla kunde jag ta en ungdomsgru­pp och följa den, säger han.

MEN HAR DU hoppat 2.40 och tagit Os-guld är det många som vill ha din hjälp. 2014 stod Sofie Skoog och Evelina Erlandsson utan tränare. Efter en tids fundering konstatera­de Holm att det efter sex år utan höjdhopp på elitnivå kunde vara dags igen.

– Det faktum att jag hade sett dem träna och tyckte att det fanns saker som jag hade velat ändra på om jag hade varit deras tränare fick mig att tänka ”varför inte ge det ett försök?”, säger han och tittar ut över anläggning­en.

ÄVEN OM HAN gärna tar med sig sina adepter till moderklubb­en Kils lokaler är det här den mesta av träningen sker. Herrarnas höjdhopp på Karlstads GP har precis avslutats. Fabian Delryd vann på 2.20, två centimeter från sitt årsbästa. Med det är han överlägsen etta i Sverige i år. Holm har hand om tre killar som slutade på lägre höjder. Svenskt höjdhopp är inte vad det en gång var.

– Det har varit rätt tunt sedan Linus Thörnblad lade av. 2.22 som Fabian har gjort i år är det högsta en svensk har hoppat utomhus sedan 2011. I fjol vann du SM på 2.11. 1958 tog en svensk Em-guld på 2.12 – i dykstil. Då ska man vinna SM på högre än 2.11 2016. Det finns ett par killar som är 16 i dag som är ganska bra. Och så en som är 12, min son då, som är ganska bra, säger han.

Han är ingen skrytsam far. Melwin Holm slog tidigare i somras världsreko­rd för 12-åringar med 1.87. Han är betydligt bättre än vad Stefan var vid samma ålder. Och han har ytterligar­e en fördel jämfört med sin egen far Jonny. Stefan behöver inte ha ett heltidsjob­b vid sidan av tränaruppd­raget.

Oavsett om det har rört sig om precisa legobyggen eller väl avvägda svar i På Spåret har Stefan Holm Både Erika Kinsey och Sofie Skoog missar höjdhoppsf­inalen. Kinsey rev ut sig på 1,89 och Skoog rev ut sig på 1,92. Desto bättre gick det för Sverige på 800 meter där mästerskap­sdebutante­n Hanna Hermansson gick vidare till semifinal. Läs mer om VM på gp.se. gjort sig känd som en man som älskar siffror och statistik. På sociala medier publicerar han ofta inlägg med stark statistisk­t prägel. Holm menar att hans specialint­resse kan gynna hans adepter – så länge det inte blir för mycket av det goda.

– Det är nog en fördel om jag använder det på rätt sätt. Sofie har inte den kollen och jag brukar förse henne med informatio­n om hennes hoppande. Nu har hon till exempel klarat 1.94 fyra gånger i sitt liv. Hon har gjort elva tävlingar över 1.92. Det är ju en trygghet att ha det med sig när hon går in och tävlar. Men snöar man in för mycket på de grejerna tror jag nog att det kan bli en belastning. Det kan nog hända att det blir så ibland…

MEN SIFFERRABB­LANDET ÄR inte bara av ondo. Det kan också ge fog för en tro på en ny svensk storhetsti­d i höjdhopp – kanske med en Holm både som tränare och aktiv.

– Jag brukar säga att det föds ungefär en riktigt bra hoppare vart tionde år. Patrik Sjöberg föddes 1965. Jag och Staffan Strand 1976. Linus Thörnblad 1985 och nu Fabian Delryd 1996. Han är född rätt år för att bli den nästa storhoppar­en i Sverige. Sedan är det någon som är född kring 2005-2006 som ska bli ytterligar­e nästa, säger han.

Melwin Holm föddes i oktober 2004.

FÖRMIDDAGS­PASS:

11.00: Tiokamp, herrar, 100 m: Fredrik Samuelsson.

11.10: Diskus, damer, kvalgrupp A.

11.45: 110 m häck, damer, försök.

12.05: Tiokamp, herrar, längd: Samuelsson.

12.15: Höjd, herrar, kval.

12.35: Diskus, damer, kvalgrupp B.

13.55: Tiokamp, herrar, kula: Samuelsson.

KVÄLLSPASS:

18.00: Tiokamp, herrar, höjd: Samuelsson.

20.05: 100 m häck, damer, semifinal.

20.10: Längd, damer, final.

20.35: 800 m, damer, semifinal: ev Hanna Hermansson.

21.10: 1 500 m, herrar, semifinal: ev Kalle Berglund.

21.30: Slägga, herrar, final.

21.45: Tiokamp, herrar, 400 m: Samuelsson.

22.25: 3 000 m hinder, damer, final.

22.50: 200 m, damer, final.

 ?? Bild: PETTER ARVIDSON ?? DUBBLA JOBB. Stefan Holm är på plats på VM i London både som tv-profil i Tv4-studion och som tränare åt Sofie Skoog.
Bild: PETTER ARVIDSON DUBBLA JOBB. Stefan Holm är på plats på VM i London både som tv-profil i Tv4-studion och som tränare åt Sofie Skoog.
 ?? Arkivbild: LINE SKAUGRUD LANDEVIK ?? TALANGFULL. Stefan Holms son Melwin slog tidigare i somras världsreko­rd för 12-åringar med ett hopp på 1,87.
Arkivbild: LINE SKAUGRUD LANDEVIK TALANGFULL. Stefan Holms son Melwin slog tidigare i somras världsreko­rd för 12-åringar med ett hopp på 1,87.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden