Hallands Nyheter

Mystisk ljudattack mot diplomater

-

I maj utvisades två kubanska diplomater från Washington efter ”händelser” i Havanna, uppger USA.

Något ska ha hänt på ambassaden som lett till hörselprob­lem. Enligt CNN rör det sig om en attack, med någon form av ljud.

Händelsern­a har inte specificer­ats av amerikansk­a UD annat än att de orsakade fysiska symptom hos amerikaner som tjänstgjor­de på USA:S ambassad. Det beskrivs som en ”akustisk attack”, men vad det innebär är oklart. Enligt en källa har attacken orsakat nedsatt hörsel hos flera personer, som under de senaste sex månaderna återvänt hem.

Enligt UD har tjänstemän­nen återvänt till USA av medicinska skäl, men det ska inte röra sig om något livshotand­e.

Problemen på ambassaden upptäcktes först i slutet av 2016.

– Vi har inga definitiva svar på vad som varit källan eller orsaken till de här händelsern­a. Det har orsakat en rad fysiska symptom hos de här amerikansk­a medborgarn­a som jobbar för USA:S regering. Vi ser väldigt allvarligt på händelsern­a och en undersökni­ng pågår, säger talesperso­nen Heather Nauert.

Enligt CNN utreder den federala polisen FBI ärendet, som en anonym tjänsteman beskriver det som ”väldigt konstigt”. Amerikansk­a utrikesdep­artementet ska ha dryftat frågan med den kubanska regeringen under flera månaders tid.

– Det kan vara ganska allvarligt. Vi har arbetat med kubanerna för att försöka att se vad som händer. De påstår att de inte vet, men det har varit väldigt oroande och problemati­skt, säger en annan källa till CNN.

Den kubanska regeringen svarar att den aldrig skulle tillåta åtgärder mot diplomater och deras familjer på ön, och att saken nu skyndsamt utreds. (Tt-reuters)

 ?? FOTO: AP/ARKIV ?? En amerikanar­e utanför USA:S ambassad i Havanna, Kuba.
FOTO: AP/ARKIV En amerikanar­e utanför USA:S ambassad i Havanna, Kuba.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden