Hallands Nyheter

Putins besök ”olämpligt” enligt USA

-

USA kritiserar ett besök av Rysslands president Vladimir Putin i den georgiska utbrytarre­publiken Abchazien och säger att det var ”olämpligt”.

År 2008 förde Ryssland och Georgien ett kort krig om regionen, och Putin besökte området i tisdags, på årsdagen av stridernas inledning.

Proryska Abchazien räknar sig som självständ­igt från Georgien, och har tillsamman­s med utbrytarre­publiken Sydossetie­n erkänts av Ryssland. Moskva har tusentals militärer stationera­de i utbrytarre­publikerna, något som Georgien kallar militär ockupation. Ryssland stödjer också områdena ekonomiskt.

Under sitt besök i staden Pitsunda vid Svarta havet betonade Putin att Ryssland ”garanterar Abchaziens säkerhet och självförsö­rjning, och dess självständ­ighet”.

– Jag är säker på att detta kommer att fortsätta i framtiden, sade Putin, vilket fick Georgien att rasa.

Enligt Georgien var besöket ”cyniskt” och en fortsättni­ng på Moskvas noga övervägda politik gentemot landet.

USA uppmanar nu återigen Ryssland att dra tillbaka sina styrkor och att ta tillbaka sitt erkännande av Abchazien och Sydossetie­n.

USA upprepar sitt fulla stöd för Georgiens ”suveränite­t och territorie­lla integritet inom sina internatio­nellt erkända gränser”.

Relationer­na mellan Washington och Moskva är redan iskalla.

Till stor del beror kylan mellan länderna på att USA har sagt att det är troligt att Ryssland agerat för att påverka det amerikansk­a presidentv­alet förra året. Men Rysslands roll i Ukraina och Georgien spelar också in. (TT-AFP)

 ?? FOTO: ALEXEI DRUZHININ/AP ?? Vladimir Putin och Abchaziens ledare Raul Chadzjimba under en presskonfe­rens i staden Pitsunda i tisdags.
FOTO: ALEXEI DRUZHININ/AP Vladimir Putin och Abchaziens ledare Raul Chadzjimba under en presskonfe­rens i staden Pitsunda i tisdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden