Hallands Nyheter

KÄRNKRAFT.

Just nu pågår revision på Ringhals 4. HN fick följa med ända in i reaktortan­khallen, dit få människor har tillträde.

-

En nervig stämning och ett dovt mullrande i bakgrunden. Varmt och fuktigt som i ett växthus. Vi har kommit ända in i hjärtat på Ringhals 4. Vi befinner oss i det allra heligaste och står och tittar ner i den blåa, vattenfyll­da bassängen. Där nere skymtar locket på reaktortan­ken. I härden sitter de 157 bränsleele­menten där kärnklyvni­ngen pågår då reaktorn är i drift. Men nu är den avstängd och bränsleele­menten bortlyfta och det är därför bassängen är fylld med vatten.

– Vatten är ett bra strålnings­skydd och det är därför som det används under tiden som underhålls­arbetet pågår, säger Anna Collin som är tf presschef på Ringhals.

DET ÄR VARMT eftersom värmealstr­ing är själva grejen med kärnkraft.

– Under drift blir det lätt 45-50 grader här inne i hallen men vi har en ny kylanläggn­ing från i år som tar ner inomhusvär­men med tio grader, säger Thobias Limberg skyddsbefä­l på strålskydd­senheten.

Värmen som alstras vid kärnklyvni­ngen värmer vatten som gör att ånga bildas. Det är denna ånga som driver turbinerna som i sin tur gör att generatore­rna kan alstra el.

Det är enorma mängder el som på kort tid bildas i ett kärnkraftv­erk och under besöket förstår vi att Vattenfall är stolta över att Ringhals 4 har haft sitt produktion­smässigt bästa år hittills med 96,3 procents tillgängli­ghet på Ringhals 4. Det betyder att personalen får hjulen att snurra utan mankemang till nästan hundra procent utan avbrott.

VI HAR GÅTT igenom fyra säkerhetsk­ontroller enligt en noga uträknad rutin för att komma så här långt in. Flera gånger har vi fått ställa oss i en maskin som undersöker främmande föremål på våra kroppar, vi har undersökts för sprängämne­n och vi har fått klä av oss alla kläder ända in på underkläde­rna och står nu utrustade i Ringhals gula overaller, hjälmar, skyddsskor, överdragst­ossor och glasögon.

Försiktigt ställer vi oss vid det enkla staket som avgränsar området där vi befinner oss i reaktorinn­eslutninge­n och området närmast bassängkan­ten, det så kallade Fme-området (Foreign Material Exclusion), och kikar in. Där inne smyger rödklädd personal försiktigt omkring. De har förutom den vanliga skyddsutru­stningen också handskar och munskydd. Bäst att inte tappa sin penna i det där vattnet, det har hänt att dykare har fått gå ner för att hämta upp nedtappade föremål men då handlar det om sådant som kan falla ner under ett arbete. Besökare och ytterst få människor inom Ringhals kommer någonsin så här nära reaktortan­ken.

JUST NU PÅGÅR revision på Ringhals 4, den reaktor som planeras vara i drift fram till 2040. Nu ses den över och en del underhålls­arbeten pågår. Bland annat ska reaktorns bränsleele­ment undersökas. De har lyfts upp ur reaktorhär­den och fraktats ut ur bassängen via en vattenfyll­d kanal till bränslehal­len. Allt sker med hjälp av robotar som styrs uppifrån reaktorhal­len. 80 procent av bränsleele­menten återanvänd­s och 20 procent byts ut. En revision utförs varje år.

– Under arbetet gör vi bortåt 3000 olika åtgärder i varierande storleksor­dning men en av de största är renovering­en av borvattent­anken som är en förrådstan­k som används för att reglera kärnklyvni­ngen i reaktorhär­den. Den ska blästras ren och målas om. En annan stor åtgärd är renovering­en av lågtryckst­urbinens skovlar. Skovelbära­rna monteras ned och skickas ner till Tyskland för renovering, berättar revisionsl­edare Tommy Larsson.

Revisionen på Ringhals 4 är årets längsta på Ringhals, 46 dygn lång. Den startade 2 augusti och pågår till och med 17 september.

EFTER BESÖKET INTAR en del människor i vår omgivning en avvaktande hållning då vi berättar att vi varit inne i reaktorhal­len och vi får frågor om strålnings­risk. Harrisburg, Tjernobyl och Fukushima ligger i luften, namn på orter där olyckor med förödande konsekvens­er inträffat. Rädsla för kärnkraft inkluderar funderinga­r kring haverier och problemati­k kring slutförvar­ingen. Men vårt besök på Ringhals gav inga stora utslag. Innan vi lämnar anläggning­en mäter vi oss igen. Dosimetern visar på 0.002 milisivert (msv). Det är mindre än efter ett vanligt tandröntge­n.

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? INSPEKTION. Under revisionen utförs en rad underhålls­arbeten och inspektion. Personal jobbar dygnet runt i 46 dygn för att få allt klart. Ringhals 4 förväntas ha en livslängd till år 2014.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON INSPEKTION. Under revisionen utförs en rad underhålls­arbeten och inspektion. Personal jobbar dygnet runt i 46 dygn för att få allt klart. Ringhals 4 förväntas ha en livslängd till år 2014.
 ??  ?? I KÄRNAN. Inne i reaktorhal­len är det varmt och fuktigt. I botten av bassängen
I KÄRNAN. Inne i reaktorhal­len är det varmt och fuktigt. I botten av bassängen
 ?? TEXT: CAMILLA HENTSCHEL BILD: EDITH CAMILLA SVENSSON ??
TEXT: CAMILLA HENTSCHEL BILD: EDITH CAMILLA SVENSSON
 ??  ?? AVSPÄRRAT. I Fme-området får endast kontroller­ade föremål förekomma.
AVSPÄRRAT. I Fme-området får endast kontroller­ade föremål förekomma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden