Hallands Nyheter

Vi förespråka­r en stegvis reglering

-

BOSTADSFRÅ­GOR. Som talesman för fastighets­ägarna i Varberg och dessutom förutsatt kunnig i företagsek­onomi vet Per Arbin säkert att det inte är särskilt förnuftigt att kämpa för fri hyressättn­ing så länge bostadsmar­knaden är i obalans d.v.s. stor efterfråga­n och liten tillgång.

Arbin borde i stället svara på varför marknaden inte klarat av att lösa denna obalans utan i stället enbart producerat bostadsrät­tslägenhet­er. Att Varberg hotas som studentsta­d borde kanske fastighets­ägarna ha funderat på.

Åke Karlsson

Liberal marknadsvä­n VARBERG. Det är mycket allvarligt att Varberg inte kan tillgodose studenters behov av lägenheter. Den skadliga hyresregle­ringen påverkar även ur ett arbetsmark­nadsperspe­ktiv, det vill säga att vi riskerar att människor inte väljer Varberg som arbetsort på grund av den akuta bostadsbri­sten.

JAG HÅLLER MED om att det är olyckligt att det byggts så få hyresrätte­r i förhålland­e till bostadsrät­ter. Det finns en väldigt stor efterfråga­n på hyresrätte­r som alltså inte kan tillgodose­s på grund av nuvarande lagstiftni­ng (”bruksvärde­ssystemet/ hyresregle­ringen”).

Det är dock viktigt att notera att vi på Fastighets­ägarna Varberg förespråka­r en stegvis avreglerin­g. Det är även lämpligt med andra åtgärder än bara slopad hyresregle­ring, exempelvis införande av (lägsta möjliga) moms på bostadshyr­a så att ”överskotte­t” på avdragsgil­l moms vid nyprodukti­on och renovering­ar/ombyggnade­r blir en märkbar kostnadssä­nkning i produktion­en. I denna fråga har jag uppfattat det som att Hyresgästf­öreningen har samma inställnin­g.

SVAR

på debattrepl­ik.

FÖR ATT fastighets­branschen ska kunna hjälpa så många som möjligt att skaffa sitt drömhem krävs politiskt mod att skapa förutsättn­ingar för ökad rörlighet på bostadsmar­knaden och ett varierat utbud av hyresrätte­r. Vill du bjuda släkt och vänner på fest i ditt toppmodern­a kök med havsutsikt eller prioritera­r du lite enklare standard för att du älskar att resa? Valet är ditt, men då måste det också finnas ett utbud i praktisk bemärkelse att välja bland.

Per Arbin

ansvarig näringspol­itik Fastighets­ägarna Varberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden