Hallands Nyheter

Solbacken minner om en tid som har flytt

- CAMILLA HENTSCHEL 010-471 50 10 camilla.hentschel@hn.se

Nostalgi och kulturhist­oria. Solbackens festplats lever kvar som en rest från gamla folkparkss­verige. I morgon är det allsång på den minnesvärd­a platsen.

Det fanns en tid då landets artister reste ut i folkparker­na varje sommar. Folkparker­na ägdes i regel av en arbetarorg­anisation eller en bygdefören­ing. Många av de små parkerna har försvunnit eller för en avtynande tillvaro.

I KUNGSÄTER ÄR det idrottsför­eningen som arrenderar marken och förvaltar festplatse­n på orten. Solbackens festplats är av kommunen framlyft som en särskilt bevarandev­ärd plats. Ändå är det ideella krafter som kämpar med att hålla liv i platsen.

– Vi hade gärna sett att man från kommunens sida engagerade sig mer. Jag tycker att man är lite för fixerad vid Varbergs centrum, säger Göran Palmqvist.

Han vill vara försiktig med att säga det som många tycker utanför städerna, att beslutsfat­tarna i kommunen inte riktigt har vett på att värdesätta skatterna som en levande landsbygd kan erbjuda. Han är rädd för att verka för negativ. Han funderar på varför inte Solbackens festplats används som lockbete för att få unga människor att stanna kvar på orten.

– Jag tänker att det är en viktig plats också för integratio­n. Vi behöver ordna fler danser så att ungdomarna kan träffas, säger Göran Palmqvist.

SEDAN ÅTTA ÅR tillbaka har Arvingarna spelat på Solbackens festplats en gång per år. Då kommer mellan 800 och 1000 personer för att lyssna och umgås.

– Det är fantastisk­t roligt att platsen lever upp. Men det kostar på och vi har knappa resurser, menar Göran Palmqvist.

I år firar idrottsför­eningen 90 år. Om två år blir Solbackens festplats 80 år. Tills dess önskar man sig en viss upprustnin­g, det ska målas, gräsplanen ses över och en toalett installera­s.

– Ett sådant här ställe kräver sitt underhåll och det hade vi gärna velat ha hjälp med, säger Göran Palmqvist.

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? INGÅNG. Entrén är kvar i sitt originalut­förande sedan 1939.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON INGÅNG. Entrén är kvar i sitt originalut­förande sedan 1939.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden