Hallands Nyheter

Så påverkas Varberg av förlossnin­gskrisen

- ELSA HENRIKSDOT­TER elsa.henriksdot­ter@hn.se

Runt om i Sverige rapportera­s om en förlossnin­gsvård i kris. Men på Varbergs förlossnin­gsavdelnin­g har man läget under kontroll.

– Vi har haft en dräglig sommar även om patienter som kommer från län utanför Halland har ökat under sommaren, säger Mia Borgen som är arbetsleda­re på Varbergs förlossnin­gsavdelnin­g.

Förlossnin­gsavdelnin­gen ligger i anslutning till BB och mottagning­sdelen där det finns läkare som kan rycka in om det blir kris. På förlossnin­gsavdelnin­gen finns alltid fyra barnmorsko­r på plats och i de angränsade avdelninga­rna finns fler barnmorsko­r och även undersköte­rskor till hands.

TIDIGT I VÅRAS hade personalen på förlossnin­gsavdelnin­gen ett möte med sjukhusled­ningen och politikern­a. På mötet framförde barnmorsko­rna sin oro kring hur Mölndals BB:S flytt till Östra sjukhuset skulle påverka trycket på förlossnin­gen i Varberg.

– Efter det ser vi nog att vår ledning lyssnade på oss lite grand. Vi fick en bra handlingsp­lan om det skulle bli så att vi hamnar i situatione­r med ett för tufft läge, säger Mia Borgen.

Förlossnin­gsavdelnin­gen har i regel 25 procent födslar från utomlänspa­tienter, framförall­t från Göteborg. Men under sommaren har den siffran gått upp till 38 procent.

I juli rapportera­de Expressen om Minette Henriksson som efter den 8 mil långa taxiresan födde sin son bara två minuter efter ankomst till Varbergs förlossnin­g. Ett scenario som inte är vanligt, menar Mia Borgen.

– Oftast är det förstföder­skor som blir hänvisade till oss från Göteborg. För dem tar förlossnin­gen i regel längre tid, mellan 16 till 20 timmar. De brukar ha tid på sig att ta sig hit ner, säger Mia Borgen.

”Vanligtvis har vi 2000 förlossnin­gar per år här”

MIA BORGEN arbetsleda­re, förlossnin­gsavdelnin­gen

FÖRMIDDAGE­N PÅ förlossnin­gen har under fredagen varit relativt lugn med fyra födslar.

– Vanligtvis har vi 2000 förlossnin­gar per år här, så vi snittar på fem till sju förlossnin­gar per dag, säger Mia Borgen.

Förstföder­skorna på Var- bergs sjukhus får stanna kvar tills de känner sig trygga med sin amning vilket även gäller omfödersko­r.

VARBERGS FÖRLOSSNIN­G har inte som, Östra sjukhuset i Göteborg, infört tidig hemgång för omfödersko­r.

– Är avdelninge­n överbelast­ad kan vi erbjuda tidigare hemgång. Men det är ingen som skickas hem utan att vara bekväm med det, säger Mia Borgen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden