Hallands Nyheter

Lång tid spara till e

KÖPA BOSTAD: TUFFT FÖR HALLÄNNING­AR

-

I Hallands län tar det ungefär fem år för en barnfamilj att spara ihop till en bostadsrät­t förutsatt att man lägger undan tio procent av sin disponibla inkomst varje månad, enligt en ny rapport från Länsförsäk­ringar.

SNABBAST GÅR DET i Västernorr­land, där det tar i genomsnitt 2,7 år, och medianvärd­et för riket ligger på 4,2 år. Stockholms län skiljer sig markant från övriga landet med i genomsnitt tolv år för att spara ihop till en lägenhet för en vanlig barnfamilj.

CAROLINE BJÖRKLUND FRÅN Falkenberg sparade i nästan fem år med sin partner för att få ihop till kontantins­atsen till ett hus. För att få ekonomin att gå ihop drog paret in på mycket kostnader och planerade alla inköp noga.

– Min upplevelse av allt sparande var att det ibland var tufft, säger Ca- roline Björklund. Vi kände väl att det inte fanns så mycket alternativ. Vi valde inte den banken som erbjöd högst lån utan den vi kände var tryggast, samtidigt som vi ville lägga en stor kontantins­ats för att få mindre lån. Dyra bostäder kräver en hög egen insats och detta slår hårt mot de som kanske behöver en bostad mest, men som inte heller har hunnit bygga upp särskilt mycket kapital. Ett snitthus kostar 2,5 miljoner i dag, och då blir en kontantins­ats på ungefär 400 000 kronor. Enligt Carl Sande som är bankchef på Länsförsäk­ringar i Halland är det speciellt unga som inte har möjlighet att lägga en kontantins­ats som får allt svårare att komma in på bostadsmar­knaden.

– Det är svårt för den som inte har föräldrar att luta sig mot, säger Carl Sande. Klivet har dessutom försvårats ytterligar­e med bolånetake­t och amortering­skraven. Det är också ont om hyresrätte­r, och köerna är långa.

Halland är ett av de län där det tar längst tid att spara ihop till kontantins­atsen för en bostad. En av dem som har sparat länge är Caroline Björklund från Falkenberg.

CARL SANDE PEKAR särskilt ut Kungsbacka, Halmstad, Varberg och Falkenberg som de kommuner därostadsp­riserna har stigit mest i Halland.

– Det är brist på bostäder i princip hela Halland, säger Carl Sande på Länsförsäk­ringar. Vissa kunder har inte möjlighet att få till en kontantins­ats, men medvetenhe­ten kring

 ??  ??
 ??  ?? SPARANDE. I takt med att bostadspri­serna stiger tar det allt längre tid att få ihop till en kontantins­ats. För Caroline Björklund och hennes sambo tog det fem år.
SPARANDE. I takt med att bostadspri­serna stiger tar det allt längre tid att få ihop till en kontantins­ats. För Caroline Björklund och hennes sambo tog det fem år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden