Hallands Nyheter

Kinesisk politik sägs vara grund för häktningen

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hn.se

Att Turkiet fick igenom sin begäran att efterlysa Halmstadjo­urnalisten Hamza Yalcin internatio­nellt kan bero på att Interpol fått en kinesisk ordförande. Kina-experten Joijje Olsson pekar på att denne man tidigare suttit i ledningen för Kinas fruktade säkerhetsm­inisterium.

Trots att Interpol inte får användas vid politiska brott, har spanska myndighete­r häktat Halmstadjo­urnalisten Hamza Yalcin utifrån turkiska anklagelse­r om terrorism – som av allt att döma handlar om att han skrivit kritiskt om bland annat president Erdogan.

Den svenske Kina-experten Joijje Olsson ser en förklaring i Interpols nya ledning och i hur banden mellan Turkiet och Kina har stärkts i takt med att det ekonomiska utbytet ökat.

På sin blogg Inbeijing pekar han bland annat på att Turkiet nyligen lovade att ”eliminera anti-kinesiska rapporter i media” – och att Kina därför som motprestat­ion vill hjälpa Turkiet att jaga dissidente­r.

Joijje Olsson är författare och journalist, utbildad vid University of Hong Kong, och sedan tio år tillbaka bosatt i Asien. Han har tidigare bott i Peking, men blev för ett år sedan svartlista­d på grund av sin rapporteri­ng och flyttade till Taiwan.

I sitt blogginläg­g om Halmstadbo­n Yalcin skriver han om hur passande det är för Turkiet att Interpol sedan slutet av förra året har en kinesisk ordförande: Meng Hongwei, som varit näst högste chef för Kinas fruktade säkerhetsm­inisterium.

”När Turkiet har hört av sig till Interpol, är det högst sannolikt att dess kinesiska ledning godkänt Hamza Yalcins efterlysni­ng i ljuset av de närmare relationer­na mellan enpartista­ten Kina och det allt mer auktoritär­a Turkiet”, skriver han och menar att Yalcin blivit ”en bricka i ett storpoliti­skt spel”.

På den svenska regeringen­s hemsida kan man läsa att ”utveckling­en i Turkiet är mycket oroande” och att ”Sverige understryk­er vikten av att åtgärder mot terrorism inte får inskränka grundlägga­nde fri- och rättighete­r”.

På flera svenska kultur- och ledarsidor efterlyses dock hårdare tag. Det görs jämförelse­r med hur förbundska­nsler Merkel hotat att dra in bistånd och utfärda resevarnin­gar för tyska turister efter att den tyske medborgarr­ättsaktivi­sten Peter Steudtner greps utanför Istanbul i juli (samtidigt som den svenske människorä­ttsaktivis­ten Ali Gharavi greps).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden