Hallands Nyheter

Ilska i Iran – efter förbud mot dans

Sprickan mellan religiösa eliten och medelklass­en växer

-

Sprickan mellan den religiösa eliten och den växande medelklass­en i Iran blir allt djupare.

Ett förbud mot den populära träningsfo­rmen zumba har fått hälsomedve­tna kvinnor att ilskna till.

Här om dagen greps sex personer för att ha lärt ut zumba – en dansklass som är populär världen över och som förbjöds i Iran i juni.

Myndighete­rna anklagar de gripna, fyra män och två kvinnor, för att ha filmat ”västerländ­ska danser” och publicerat videoklipp­en i sociala medier. Kvinnorna anklagas också för att inte ha följt landets strikta lag som kräver att de ska bära hijab samt täcka håret ordentligt i offentligh­eten.

Beslutet att förbjuda zumba väckte stor uppmärksam­het och möttes av omfattande kritik. I Teheran och många andra stora städer strömmar kvinnor från alla delar av samhället till träningslo­kaler för att hänge sig åt de latinameri­kanska rytmer som karaktäris­erar den pulshöjand­e dansformen.

Men enligt myndighete­rna är inte zumba förenligt med de lagar som styr Iran. Det finns också oro bland religiösa ledare över att iranska män ska depraveras om de tittar på inspelning­ar av zumbadansa­nde kvinnor.

–Det är helt otroligt. Är myndighete­rna oroade över en zumbapande­mi? säger instruktör­en Sepideh Abozari till The Los Angeles Times.

Zumbaförbu­det är bara ett av många exempel på de spänningar som råder mellan en medelklass i förändring och de styrande shiamuslim­ska krafterna som sedan den islamiska revolution­en 1979 försökt att hålla iranierna på den rätta vägen genom att införa hundratals lagar som reglerar vardagsliv­et.

Men det är svårt att kontroller­a ett samhälle som sedan dess har genomgått en total förändring. Även om det händer att människor döms till böter eller spöstraff rycker många iranier på axlarna åt mycket av det som de religiösa ledarna ser som ”synder” och anser att det borde vara upp till var och en att bestämma.

Många gym har till internatio­nella medier sagt att de kommer att fortsätta med zumba, men under andra namn som mumba eller avancerad aerobics.

Nyligen greps också 64 ”halvnakna” ungdomar för att ha dansat och druckit alkohol på en poolfest i Isfahanpro­vinsen. De anklagades också för att uppmuntra dekadens genom att publicera bilder från festen i sociala medier.

Sofia Eriksson/tt

 ?? FOTO: AP/ARKIV ?? Dansstopp. Zumba pågår i Filippiner­na. I Iran är träningsfo­rmen förbjuden av myndighete­rna.
FOTO: AP/ARKIV Dansstopp. Zumba pågår i Filippiner­na. I Iran är träningsfo­rmen förbjuden av myndighete­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden