Hallands Nyheter

Flaxande inte tröttande – sparar energi

-

Många fåglar flaxar väldigt mycket när de flyger. Men flaxandet är inte tröttande som man kan tro, utan i själva verket energibesp­arande, enligt nya rön.

I en vindtunnel vid Lunds universite­t har forskarna filmat flygande kajor. En tunn dimma som reflektera­r laserljus har gjort det möjligt att bygga upp tredimensi­onella bilder av luftflödet runt fåglarnas vingar.

Bilderna avslöjar att handpennor­na på vingspetse­n skapar flera små luftvirvla­r när fåglarna flaxar. Detta ger en mer ekonomisk flygning jämfört med om det bara skapats en enda, stor virvel.

– Kostnaden minskar, rent energimäss­igt. Sannolikt har separerade handpennor uppkommit för att de underlätta­r flaxandet, säger Anders Hedenström, professor i teoretisk ekologi och ledare för studien som publiceras i Journal of The Royal Society Interface.

En flaxande flykt är typiskt för de flesta små eller medelstora fåglar med relativt korta vingar, som kajor, kråkor och papegojor. Många stora fåglar med breda vingar, som rovfåglar och storkar, glidflyger däremot en stor del av tiden, och flaxar mer sällan eller inte alls.

– Glidflykt är mer avancerat och en mer sentida anpassning. Flaxande flykt är troligen den ursprungli­ga flykten bland fåglar, men det betyder inte att den fungerar sämre, säger Hedenström.

Han påpekar att många fåglar, som kajor, korpar och måsar, växlar mellan flaxande flykt och glidflykt.

– Det finns en brytpunkt när det lönar sig att skifta från glidflykt till flaxande och vice versa.

Enligt Hedenström har flygplansi­ndustrin delvis härmat fåglarnas system. Flygplan med uppåtböjda vingspetsa­r har blivit allt vanligare. Och troligen kommer framtidens drönare att flaxa med vingarna. Roland Johansson/tt

 ?? FOTO: ARON HEJDSTRÖM ?? Virvlarna bakom fågeln är ditlagda i efterhand och ger en bild av luftflödet runt vingspetsa­rna.
FOTO: ARON HEJDSTRÖM Virvlarna bakom fågeln är ditlagda i efterhand och ger en bild av luftflödet runt vingspetsa­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden