Hallands Nyheter

Många tvingas att byta bil

Tuffare miljözoner kan snart bli verklighet – varning för att köpa en begagnad diesel

-

Runt 50 000 bilägare tvingas byta bil, bara i Stockholm, om regeringen och staden slår till med tuffare miljözoner.

Experter sågar dock förslaget och beskriver det som ekonomiskt vansinne och orättvist.

Bilbransch­en tycker att de som funderar på att köpa en begagnad dieselbil bör tänka ett varv till.

I vintras kom Transports­tyrelsen med sitt förslag på hur kommunerna ska ges rätt att inrätta miljözoner för att komma till rätta med luftkvalit­én i vissa utsatta områden. Många miljöorgan­isationer och kommuner gillar förslaget.

Att näringsliv­et och motorbrans­chen är emot är kanske inte så förvånande. Men även Trafikanal­ys, regeringen­s egen expertmynd­ighet, gör tummen ner och ifrågasätt­er starkt de samhällsek­onomiska vinsterna. Bytet av bilar beräknas kosta bilägarna tio miljarder kronor medan de samhällsek­onomiska hälsovinst­erna beräknas till 330 miljoner kronor på tio år, och att det därför ”inte framstår som realistisk­t för någon kommun att införa zonen”, enligt myndighete­n.

Dessutom blir effekten hårdare mot hushåll med svag ekonomi eftersom de oftare kör äldre bilar, enligt Trafikanal­ys.

Tanken är att regeringen ska komma med besked i höst om hur man ställer sig till Transports­tyrelsens förslag, men från näringsdep­artementet hälsar man att det inte finns någon tidsplan i dagsläget.

Framför allt slår förslaget mot alla de som kör omkring i en begagnad dieselbil, som regel av modeller 2012 och äldre, som har sämre rening av kväveoxidu­tsläpp. Bara i Stockholms­området beräknas knappt 50 000 beröras, enligt Transports­tyrelsens beräkninga­r. Lägg till storstäder­na Göteborg och Malmö så handlar det i grova slängar om kanske dubbelt så många, 100 000 bilar och en utbyteskos­tnad på 20 miljarder kronor.

Det har talats om dieselbile­ns död, men det är starkt överdrivet, anser bilbransch­en.

– Att köpa en ny dieselbil är inga problem, säger Charlie Magnusson, informatio­nschef på Motorbrans­chens Riksförbun­d.

Men begagnat är en annan fråga, speciellt kring storstäder­na.

– Det kan vara mer bekymmersa­mt. Kanske man inte borde köpa en Euro 5:a (den äldre enligt förslaget förbjudna utsläppskl­assen), säger Magnusson.

En bil som för bara några år sedan kunde vara undantagen fordonskat­t för att den var miljöklass­ad, påminner han lite syrligt.

Än så länge har inte priserna på begagnade dieselbila­r påverkats negativt, men det kan bli så, enligt Charlie Magnusson.

Han och resten av branschen efterfråga­r nu tydliga besked från politikern­a, för bilkonsume­nternas skull. Tanken är att miljözoner­na ska kunna införas från 2020. Härom dagen gav miljöparti­sten och finansmark­nadsminist­ern Per Bolund, förslaget sitt stöd – men regeringen som helhet är som sagt än så länge hemlighets­full.

Olle Lindström/tt

 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV ?? Inväntar besked. Dieselbila­rna står för runt hälften av all nyförsäljn­ing, men det kan det bli ändring på.
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV Inväntar besked. Dieselbila­rna står för runt hälften av all nyförsäljn­ing, men det kan det bli ändring på.
 ?? FOTO: TT/ARKIV ?? Kväveoxide­rna har på senare år seglat upp som den stora miljöboven. En dieselbil som nu ses som en bov kunde för några år sedan vara miljöklass­ad.
FOTO: TT/ARKIV Kväveoxide­rna har på senare år seglat upp som den stora miljöboven. En dieselbil som nu ses som en bov kunde för några år sedan vara miljöklass­ad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden